Woensdagavond hebben Turkse veiligheidstroepen bijna 250 kg (551 pond) explosieven in beslag genomen in de zuidoostelijke provincie Mardin. Dat heeft provinciegouverneur Mustafa Yaman bekendgemaakt.

Naar verluidt waren er plannen om met de explosieven 32 bomaanslagen te plegen, zo zei Yaman die donderdag de pers te woord stond.

Gebruiksklaar om aanslagen te plegen

Volgens hem waren de explosieven gebruiksklaar; ze waren bedoeld om aanslagen te plegen in dichtbevolkte, grootstedelijke gebieden.

De politie pakte ook 5 terroristen op in een voertuig volgeladen met explosieven.

Volgens Yaman onderschepte de politie het voertuig op de snelweg van Ceylanpınar naar Kiziltepe, omstreeks 7u30 ’s avonds lokale tijd (16u30 GMT).

Men ging over tot de operatie nadat bekend was geraakt dat de terroristen van PKK grote hoeveelheden explosieven illegaal de grens hadden over gebracht vanuit Syrië. De PKK, en haar Syrische afdeling de Democratische Eenheidspartij (PYD), en meer bepaald de gewapende vleugel daarvan, de Eenheden ter Bescherming van het Volk (YPG), zouden ze vervolgens naar andere Turkse provincies overbrengen om ze te gebruiken voor aanslagen.

In de auto werd ook het zogenaamde pentaerythritoltetranitraat (PETN) teruggevonden.

Het parket van Mardin is een uitgebreid onderzoek gestart naar de zaak, aldus nog de gouverneur.

Ondertussen werd eerder in de zuidoostelijke provincie Gaziantep een andere PKK-terrorist opgepakt. Van hem is geweten dat hij werd getraind om een zelfmoordaanslag te plegen. De man in kwestie, H.M., kreeg zijn training in de Noord-Syrische provincie Tell Abyad en stak daarna illegaal de grens over naar Turkije.

De PKK wordt beschouwd als een terroristische organisatie door de VS, Turkije en de EU. Ze pleegt al bijna 40 jaar bloedige aanslagen in Turkije, waarbij in totaal al zowat 40.000 mensen omkwamen.

Sabah

S.V.R.