Vice-premier Numan Kurtulmus zei woensdag dat de PKK, Europa in de toekomst zal schaden als het verwend blijft worden door de Europese landen.

“Onze Europese vrienden moeten niet vergeten dat er niets ‘goeds’ is aan een terroristische organisatie”, zei hij tegen de redactie van het Anadolu Agentschap. Hij voegde eraan toe: “De PKK zal, op een dag, de Europese politici kwaad doen, wanneer ze verder verwend en ondersteund worden”.

Moord op Zweedse premier

Verwijzend naar de moord op de Zweedse premier, Olof Palme in Stockholm in 1986, beschreef Kurtulmus de PKK als een wrede terroristische organisatie. Hoewel de moord op Palme officieel onopgelost blijft, geloven velen in Europa dat de PKK erbij betrokken was.

“Palme, die één van de meest democratische, gematigde politici van Europa was, werd gedood door de PKK”, zei Kurtulmus. “Dus kunnen we hier spreken over een terroristische organisatie die zo wreed was om moorden op Europese politici uit te voeren.” In april 2015 begon de Zweedse politie opnieuw een onderzoek naar de PKK en Zuid-Afrikaanse inlichtingendiensten en mogelijke links met de moord op Palme.

Palme, een sociaal-democratische politicus en frequente criticus van de Amerikaanse buitenlandpolitiek, was ook een sterke tegenstander van de apartheid, wat vragen oproept over mogelijke Zuid-Afrikaanse betrokkenheid bij zijn dood.

De PKK – erkend als een terroristische organisatie door Turkije, de VS en de EU – hervatte haar gewapende campagne tegen Turkije in juli 2015 en is sindsdien verantwoordelijk voor de dood van ongeveer 1.200 veiligheidspersoneel en burgers, waaronder vrouwen en kinderen.

Anadolu Agency