Begin juli werden twee schaapherders dood teruggevonden in de zuidoostelijke provincie Şırnak. Ze werden ontvoerd door terroristen van de PKK.

Abdulhakim Demir en Vali Çevik werden ontvoerd toen ze hun kuddes aan het weiden waren bij het dorp Geçitboyu. Dat melden bronnen binnen de veiligheidsdienst, die anoniem willen blijven.

Toen de lichamen van Abdulhakim Demir en Vali Çevik werden teruggevonden, bleek dat ze zijn omgekomen door schotwonden.

Inmiddels hebben de veiligheidsdiensten een operatie opgezet om de terroristen op te pakken.

De PKK wordt beschouwd als en terroristische organisatie door Turkije, de VS en de EU.

Ondertussen hebben Turkse gevechtsvliegtuigen 15 andere PKK-terroristen ‘geneutraliseerd’ in Noord-Irak. Dat heeft het nationaal ministerie van Defensie laten weten op 10 juli.

De terroristen werden ‘geneutraliseerd’ bij luchtaanvallen in de regio rond Haftanin. Die aanvallen maken deel uit van operatie-Klauw, lezen we op het Twitteraccount van het ministerie.

De Turkse autoriteiten gebruiken vaak de term ‘geneutraliseerd’ om aan te geven dat de terroristen zich overgegeven hebben, of gedood of gevangengenomen werden.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) mag zich niet laten misbruiken door terroristen of organisaties die daar banden mee hebben. Dat heeft een Turkse diplomaat dan weer gezegd op 9 juli, op een informele vergadering van de OVSE in Bratislava (Slovakije).

De vergadering ging over het belang van voortgezette samenwerking, gebaseerd op de principes van multilateralisme binnen de OVSE. Op die manier moet een oplossing gevonden worden voor kwesties van internationale veiligheid, met name de problemen waar de EU mee te kampen had, zegt vice-minister van Buitenlandse Zaken Sedat Önal.

“De OVSe heeft beloofd om op het terrein substantiële bijdragen te leveren aan een aantal belangrijke thema’s. Turkije onderschrijft mee het belang van multilateralisme,” aldus Önal.

In zijn toespraak op de vergadering zei Önal dat de OVSE zich niet mag laten misbruiken door terroristen en aanverwante structuren.

Bron: Hürriyet

S.V.R.