De terreurleider van de PKK, Abdullah Öcalan, heeft op 2 mei zijn advocaat ontmoet. De advocaat las de verklaring voor ondertekend door Öcalan en de andere gevangenen Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar en Veysel Aktaş.

De twee advocaten zijn vorige week donderdag een uur lang bij hem geweest op het gevangeniseiland Imrali, waar Öcalan in vrijwel volledig isolement wordt vastgehouden. Maar de ontmoeting tussen de PKK-leider en zijn advocaten werd pas gisteren, toen de Turkse kiesraad bekend maakte dat er opnieuw verkiezingen zouden plaatsvinden in Istanbul, naar buiten gebracht door verschillende Turkse media.

PKK-leider Abdullah Öcalan, die sinds 1999 een levenslange celstraf uitzit op een eiland in de Zee van Marmara, heeft opgeroepen tot “diepgaande maatschappelijke verzoening” in Turkije. Advocaten, die hem voor het eerst in acht jaar tijd hebben mogen bezoeken, hebben een verklaring van hem naar buiten gebracht.

Om de problemen in Turkije op te lossen moeten de partijen “afstand nemen van polarisering en de cultuur van strijd”, schrijf Öcalan. In plaats daarvan moeten ze zich richten op wat hij noemt “democratische onderhandelingen”.

Commentaar over de Syrië 

“Wij geloven dat de Syrische Democratische Krachten (Syrische verlengstuk van de PKK) weg moeten blijven van een strijdcultuur in het kader van de problemen in Syrië. Ze moeten een oplossing vinden in het licht van de plaatselijke democratie gewaarborgd door de grondwet en de eenheid van Syrië. Ze moeten in deze context ontvankelijk zijn voor de Turkse gevoeligheden,” zei de verklaring.

Hongerstakingen

Er wordt in de verklaring ook opgeroepen om de hongerstakingen te beëindigen. “We hebben respect voor het verzet van onze vrienden binnen en buiten de gevangenissen, maar we vragen dat ze geen handelingen verrichten die hun gezondheid in gevaar brengen en tot hun dood kunnen leiden. Voor ons is hun mentale en fysieke gezondheid het belangrijkste. Wij willen onze houding van 2013 (Newroz-verklaring) voortzetten en uitbreiden. Voor ons is een eervolle vrede en democratische politiek van fundamenteel belang.”

In maart 2015 had terreurleider Öcalan in een boodschap naar aanleiding van het Koerdische nieuwjaar de PKK al eens aangespoord de wapens neer te leggen. Maar later dat jaar liepen onderhandelingen tussen Ankara en de PKK spaak, waarna het geweld over en weer weer oplaaide. De PKK wordt door Turkije, de Europese Unie en de VS beschouwd als een terroristische organisatie.

Sözcü

T.A.