De 102e verjaardag van de Ottomaanse overwinning op de Britten in Kut al-Amara werd zondag herdacht op het Ottomaanse martelarenkerkhof in Oost-Irak.

Fatih Yildiz, de ambassadeur van Turkije in Bagdad die een toespraak hield in de stad Kut ter gelegenheid van de herdenkingsplechtigheid, beschreef Kut al-Amara als een gezamenlijke Turks-Irakese overwinning.

“We moeten lessen trekken uit de eenheid en de solidariteit die onze voorouders gebruikten tegen diegenen die verdeeldheid wilden zaaien,” zei Yildiz.

“Laat onze eenheid altijd in vrede voortbestaan,” voegde hij toe.

De gouverneur van Wasit, Mahmoud Abd al-Rida Mulla Talal, benadrukte dat de samenwerking tussen Turkije en Irak van groot belang is. “Het is van belang dat we onze 450 jaar oude relaties vernieuwen. Onze solidariteit moet worden voortgezet om onze gemeenschappelijke toekomst op te bouwen,” klonk het.

Het beleg van Kut-el-Amara vond plaats tijdens de Eerste Wereldoorlog in de stad Kut, die zich nu in het moderne Irak bevindt. Het Beleg van Al Kut was een strijd tussen het Britse leger en het Ottomaanse leger. De Britten gaven zich over op 26 april 1916.

Sabah

A.O.