De Turkse minister van Financiën Lütfi Elvan is op 2 december vervangen door zijn plaatsvervanger Nureddin Nebati.

De Turkse minister van Financiën Lutfi Elvan heeft woensdag ontslag genomen te midden van een ongekende valutacrisis, volgens een besluit dat in de Staatscourant is gepubliceerd.

President Recep Tayyip Erdogan benoemde Nureddin Nebati tot de nieuwe minister van Financiën, meldde de krant Sabah.

Volgens eerdere geruchten zou Elvan binnenkort zijn functie neerleggen omdat hij veroordeeld werd door president Recep Tayyip Erdoğan naar aanleiding van zijn opmerkingen over de aanpak van de inflatie.

AKP-functionarissen zouden hebben gezegd dat Erdoğan kwaad was geworden over de opmerkingen van Elvan.

Erdoğan sprak vorige maand zijn regerende leden van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) toe in het parlement en zei dat hij niet kan meelopen met degenen die de rentetarieven verdedigen.

“Rentetarieven zijn de oorzaak en inflatie is het gevolg. Onze vrienden die de rentetarieven verdedigen moeten niet beledigd zijn, maar ik kan niet meelopen met degenen die de rentetarieven verdedigen,” zei Erdoğan.

“Wat gebeurt er met onze vrienden?” vroeg Erdoğan, in opmerkingen waarvan AKP-functionarissen zeiden dat ze naar Elvan wezen.

Terwijl alle AKP-wetgevers op camera’s Erdoğan zagen applaudisseren voor zijn toespraak, was het alleen Elvan die niet applaudisseerde voor de president.

Bron: Turkse media