Donderdag lieten Amerikaanse functionarissen van de gezondheidszorg weten dat er nu al 530 gevallen bekend zijn van een ernstige longaandoening die gelinkt wordt aan ‘vaping’.

Zeven mensen zijn al zijn overleden, en het ziet er nog niet naar uit dat er een einde aan de nieuwe epidemie komt. Vorige week waren er namelijk nog maar 380 gevallen. Drie vierde van de slachtoffers zijn mannelijk en twee derde zijn tussen de 18 en de 34 jaar oud. De food and drug administration onderzoekt op dit moment 150 stoffen die in e-sigaretten gebruikt worden en er loopt een crimineel onderzoek naar de producenten van de stoffen om zo de oorzaak van deze uitbraak te vinden.

Mitch Zeller, directeur van het centrum voor tabaksproducten van de FDA zei dat er geen individuele vapers geviseerd zullen worden. Hij verklaarde ook dat er nog geen enkele stof is, ook niet THC of Vitamine-e-acetaat, die aan alle gevallen gelinkt kan worden.

Afbeelding: een man blaast damp van een e-sigaret uit in Portland, Maine, 28 augustus 2019

Tot nu toe zijn al 7 mensen overleden als gevolg van de aandoening gelinkt aan de e-sigaret, aldus de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Twee doden vielen in Californië. De anderen vielen in Illinois, Indiana, Kansas, Minnesota en Oregon. In Illinois viel ondertussen ook al een achtste slachtoffer, aldus staatsepidemioloog dokter Jennifer Layden tijdens een videoconferentie met journalisten. Dat achtste slachtoffer werd nog niet door CDC bevestigd.

“We verwachten nog meer slachtoffers”, zei Anne Schuchat, eerste adjunct-directeur van de CDC aan reporters. Volgens Layden zijn er in Illinois al 69 gevallen bekend tegenover 52 vorige week en komen er dagelijks nieuwe meldingen binnen. Schuchat zei dat er nog geen enkel product, stof, additief of merk van middelen voor de e-sigaret aangewezen kan worden, en dat geen enkele van deze producten met zekerheid verantwoordelijk is voor schade aan de longen.

Ze benadrukte ook het advies van de CDC om de e-sigaret links te laten liggen indien mogelijk. Als dat toch moeilijk blijkt moeten patiënten op hun hoede zijn voor bepaalde symptomen als ademhalingsproblemen, een droge hoest, pijn in de borst en in sommige gevallen braken, diarree en koorts. In deze gevallen moeten ze zeker niet aarzelen om een dokter te consulteren. Ze dringt erop aan dat mensen die de e-sigaret met nicotine gebruiken om van de echte sigaretten af te blijven, niet terug gewoon gaan roken. In plaats daarvan vragen ze best begeleiding of gebruiken ze best middelen om te stoppen met roken die door de FDA zijn goedgekeurd.

“De schade aan de longen door de dampen uit een e-sigaret zijn ernstig. Er sterven mensen. We vragen u om onze aanbevelingen serieus te nemen”, zegt ze.

Bron: Sabah