De krant NRC is onzorgvuldig te werk gegaan bij het maken van de kop en onderkop van een artikel over Denk-voorzitter Selçuk Öztürk. Dat maakte de Raad voor de Journalistiek eerder bekend naar aanleiding van een door de partij aangespannen procedure tegen de krant.

De Raad oordeelde dat de krant NRC en Joep Dohmen, met de koppen en onderkoppen bij berichtgevingen over Öztürk, onjuist en onzorgvuldig hebben gehandeld. Dat laat DENK weten in een persbericht.

Onzorvuldig

“Ik ben blij dat er een uitspraak ligt waaruit blijkt dat Joep Dohmen onzorgvuldig handelde. We kunnen als samenleving niet accepteren dat er geprobeerd wordt om gekozen volksvertegenwoordigers monddood te maken met valse krantenkoppen en onjuiste berichtgeving”, aldus Selçuk Öztürk in het persbericht.

Niet het geval

De Raad concludeert verder dat Dohmen publiceerde met de op dat moment bij hem bekende feiten. Hierdoor heeft Dohmen geen juist en waarheidsgetrouw beeld kunnen weergeven omdat zijn informatie, ten tijde van de publicatie, onvolledig was. Ook geeft de Raad aan dat ten onrechte als feit is gepresenteerd dat er een integriteitsonderzoek naar Öztürk werd verricht. Dit was zeker niet het geval. Hiermee overtraden NRC en Joep Dohmen ook hun eigen NRC code.

De kop van het artikel was het volgende: ‘Onderzoek integriteit DENK-voorzitter Özturk’, gevolgd door de onderkop ‘Twee zorginstellingen verdenken Kamerlid Öztürk van laakbaar handelen bij zakelijke transacties in zijn vorige leven als zakenman’. (limburger.nl)

Persbericht DENK