De schrijfster Lale Gül wordt geviseerd op sociale media, omdat ze in haar boek kritiek levert op de islam.

De schrijfster neemt een tijdelijke mediapauze omdat ze de stroom aan haatberichten mentaal niet meer aan kan. De politie is op de hoogte van de moeilijke situatie, meldt de 23-jarige Lale Gül.

In haar onlangs verschenen boek is de 23-jarige Amsterdamse kritisch over islamitische tradities waarmee zij is opgegroeid.

Wegens haar roman is de jonge schrijfster doelwit geworden van intimidaties via social media.

Zo stuurde een onbekende man via sociale media een foto van een vuurwapen, vergezeld met vier smileys van doodshoofden.

Ophef binnen Amsterdamse gemeenteraad

Over de ontstane ophef kwam het binnen de Amsterdamse gemeenteraad tot een confrontatie tussen burgemeester Halsema en Numan Yilmaz, fractievoorzitter van DENK Amsterdam.

Die laatste keurde de vele bedreigingen en intimidatie jegens de schrijfster af, om daaraan direct toe te voegen dat de schrijfster ‘islamofoob’ is, andere Amsterdammers ‘stigmatiseert’ en bezig is aan een ‘voor haar mooie pr-campagne’.

Halsema reageerde daarop furieus. “Ik vind het bedroevend dat u haar verwijten maakt die precies de reden zijn dat zij wordt bedreigd.”

Kwetsende berichten

Fractievoorzitter Farid Azarkan benadrukte in een korte tweet zich te distantiëren van alle kwetsende berichten die de Amsterdamse over zich heen krijgt.

‘Ik lees allerlei bedreiging en haat in de richting van Lale. Dat is onacceptabel. Stop daarmee. Iedereen heeft het recht op een eigen leven en geef elkaar de ruimte’, twittert Azarkan.

Ondertussen blijft de Amsterdamse schrijfster bestookt worden met berichten en foto’s waarin zware vuurwapens getoond worden.

De radicale islamitische groep Sharia4Holland meldt op Instagram dat ze ‘grote plannen hebben met Gül’ en ‘overal in Amsterdam actief zijn’.

Later nuanceerde het kanaal die opmerking. ‘Voor de mensen die willen weten wat de plannen waren: het was letterlijk met haar een flink gesprek aangaan over het boek en haar islamophobia’, valt te lezen in een verklaring.

Volgens Femke Halsema is er goed contact tussen de schrijfster en de politie.

Bron: Nederlandse media