Een nieuwe studie heeft onthuld dat Turkse mensen een overwegend negatieve mening over online dating hebben. Het onderzoek werd uitgevoerd door Dilşah Ece Eren en Selenga Gürmen aan de Universiteit Özyeğin van Istanbul. Zij voerden onderzoek naar de verschillen en verhoudingen tussen online en offline dating.

Uit het onderzoek bleek dat 60% van de ondervraagden tussen de 18 en 50 jaar oud online dating apps gebruikt, waarvan 30% zei dat dergelijke apps betere platforms zijn om iemand anders te ontmoeten.

Ondanks de kennelijke populariteit van online dating apps in Turkije bleek uit het onderzoek dat de meningen en houdingen in het land ten opzichte van online dating over het algemeen negatief zijn. Er zijn echter geen eerdere studies die de ervaringen van mensen met online relaties vergelijken met relaties die in de offlinewereld zijn begonnen.

Uit de gegevens in het onderzoek blijkt dat 276 deelnemers hun relaties offline (face-to-face) zijn begonnen en 270 anderen zijn begonnen met online dating apps en sociale media. In het onderzoek waren de deelnemers meestal ten minste universitaire afgestudeerden.

Online

Ongeveer 165 deelnemers ontmoetten elkaar via sociale mediasites (voornamelijk Twitter en Instagram) en 95 via online dating apps (voornamelijk Tinder).

Gevolg

“Als gevolg daarvan is er in het huidige onderzoek geen verschil tussen deze groepen gevonden”, aldus de onderzoekers, die uitleggen dat het grotere aantal mensen dat gebruik maakt van het internet niet betekent dat online dating toeneemt. Het enige opvallende verschil: er werd vastgesteld dat hoe hoger de romantische verwachtingen van een persoon zijn, hoe oppervlakkiger hij of zij online dating vindt.

Het onderzoek toonde aan dat mensen die de voorkeur geven aan online dating hoger opgeleid zijn en een voltijdse baan hebben. Aan de andere kant werd benadrukt dat een ander onderzoek aantoonde dat online daters de neiging hebben om zich te houden aan informele relaties in plaats van verder te gaan met het huwelijk. Toch zijn verdere studies nodig om dit fenomeen te begrijpen.

Turkije heeft samen met Duitsland het hoogste aantal internetgebruikers in Europa. Uit gegevens van TurkStat blijkt dat in 2016 ten minste 84% van de mensen in Turkije het internet gebruikte.

Sabah

T.A.