Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft maandag drie burgemeesters in Oost- en Zuidoost-Turkije geschorst wegens ondersteuning van terreur.

Volgens een officiële verklaring van het ministerie zijn de burgemeesters van de provincies Diyarbakir, Mardin en Van, Adnan Selcuk Mizrakli, Ahmet Turk en Bedia Ozgokce Ertan, respectievelijk geschorst.

Het ministerie zei dat de burgemeesters al lopende rechtszaken tegen hen hadden waarin zij worden beschuldigd van misdaden zoals het verspreiden van propaganda voor of lidmaatschap van een terroristische groepering.

Alle burgemeesters zijn afkomstig van de Democratische Volkspartij (HDP), een partij die door de Turkse regering wordt beschuldigd van banden met de terreurgroep PKK.

De door de staat benoemde provinciegouverneurs zullen tijdelijk de geschorste burgemeesters vervangen.

Het ministerie heeft een verklaring over het incident gepubliceerd: “Ons ministerie schorste de burgemeesters, die geïdentificeerd waren en waarvan bewezen was dat ze betrokken waren bij terroristische organisaties. Ter vervanging werden waarnemende burgemeesters benoemd in overeenstemming.”

“De middelen van de gemeenten in veel provincies/districten in het oosten en zuidoosten van het land worden nu gebruikt om gemeentelijke diensten te verlenen in plaats van het steunen van illegale en terroristische activiteiten. Hierdoor zijn de openbare middelen veiliggesteld en is het niveau van vrede en welvaart van onze burgers verbeterd,” aldus het ministerie.

“Daarom werden bepaalde personen aangeklaagd en vervolgd voor strafbare feiten zoals het oprichten of leiden van een gewapende terroristische organisatie, het lid worden van een gewapende terroristische organisatie en het maken van propaganda voor een terroristische organisatie”, aldus het ministerie.

Anadolu Agency

T.A.