De Turkse toeristische sector herstelt zich langzaam van de coronacrisis. Dat komt door het toenemende aantal buitenlandse bezoekers.

Daarom denkt Birol Akman, topman binnen de sector, dat de inkomsten uit toerisme dit jaar toch nog zo’n 15 miljard dollar kunnen bedragen, op voorwaarde dat er in Turkije geen tweede golf van het virus komt, en dat de huidige trends zich blijven verderzetten. Dat vertelde hij op 23 augustus aan Anadolu Agency.

Hij ziet wel in dat het niet meer mogelijk zal zijn om dit jaar nog 60 miljoen buitenlanders te ontvangen, zoals de sector voor de crisis nog verwachtte.

Foto: Zonnekloppers op het strand van Konyaaltı, Antalya, 16 augustus 2020.

Toch is hij van mening dat de sector zich snel kan herstellen door de implementatie van strikte regels op het gebied van gezondheid en hygiëne, zoals die worden voorgeschreven door het certificaat voor veilig toerisme van de Turkse overheid. Dat certificaat moet toeristen een zo aangenaam mogelijk bezoek opleveren.

Tussen 1 januari en 19 augustus dit jaar bezochten al 1,08 miljoen buitenlanders de populaire badplaats Antalya. Het gaat vooral om Oekraïners: bijna 300.000. Dat blijkt uit officiële cijfers.

Naast Oekraïners kwamen er nog toeristen uit 30 andere landen naar de badstad, waaronder ook 281.000 Russen, 221.000 Duitsers en 85.000 Britten.

34,52 miljard dollar 

Hoewel het aantal toeristen weer stijgt, zal dit jaar het aantal van vorig jaar lang niet gehaald worden. De Turkse statistische dienst Türkstat berekende dat er vorig jaar 34,52 miljard dollar binnenkwam uit toerisme.

Daarvoor zorgden bijna 52 miljoen buitenlanders, een stijging van 13,7% ten opzichte van 2018. Vorig jaar bezocht een recordaantal van 15,5 miljoen mensen uit 193 landen Antalya. Dat blijkt uit cijfers van de provinciale toeristische dienst.

Volgens Akman komen er dagelijks zo’n 50.000 toeristen aan in Antalya. Door dit aantal toeristen is 90% van de hotels weer open. “Sommige mensen zijn van mening dat de regels in de Mediterrane regio nonchalanter worden toegepast, maar dat is niet waar.

Er zijn nog steeds gezondheidsinspecties en alle coronamaatregelen zijn nog steeds van toepassing. Daarom denk ik dat ons land op dit moment de veiligste toeristische bestemming is, ook als een toerist medische zorgen zou nodig hebben”, aldus Akman.

Nieuwe maatregelen voor toeristen

Intussen voerde het ministerie van Cultuur en Toerisme een aanpassing door in het certificaat voor veilig toerisme. Hotels moeten nu aparte veilige kamers voorzien waar hun klanten, als ze niet in een ziekenhuis opgenomen moeten worden, geïsoleerd kunnen verblijven als zij besmet blijken met COVID-19.

De klant heeft wel zelf de keuze of hij/zij in het hotel wil blijven. Als een klant in isolatie zit, mag die er pas weer uit als er een negatieve coronatest afgenomen is. Een hotel moet 1 isolatiekamer hebben per 50 reguliere kamers.

Geïsoleerde klanten mogen niet op dezelfde verdieping zitten als reguliere klanten, en als dat niet mogelijk is, moeten er minstens 2 reguliere kamers leeg gehouden worden rond een bezette isolatiekamer.

Hotels moeten ook gespecialiseerd personeel hebben dat omgaat met de besmette klanten. Die personeelsleden mogen het hotel niet verlaten en moeten regelmatig zelf getest worden. Hotels die 1 van deze nieuwe regels overtreden, zullen hun certificaat verliezen en mogen niet meer opengaan tijdens de crisis.

K.L.

(Bron: Sabah)