Een sterke toename van de vraag naar hygiëneproducten heeft ook de export van Turkse eau de Cologne meer dan verdriedubbeld.

Door de coronacrisis steeg de waarde van de export het voorbije halfjaar tot 13,2 miljoen dollar. Dat blijkt uit gegevens die de Turkse statistische dienst Türkstat op 22 augustus bekend maakte.

Tussen januari en juni 2020 voerde Turkije ongeveer 334.000 ton van het traditionele, naar citroen geurende ontsmettingsmiddel uit naar 86 landen.

De Duitse markt was verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de export, met een waarde van ongeveer 4,1 miljoen dollar. Duitsland werd gevolgd door Nederland: 2,1 miljoen dollar, Saoedi-Arabië: 1,1 miljoen dollar, en het Verenigd Koninkrijk: 641.000 dollar.

Daardoor daalde in deze periode ook de import van eau de Cologne, namelijk met 24%, tot een waarde van 543.000 dollar. Turkije haalde het product voornamelijk uit Frankrijk, Polen en Duitsland.

Citroenen

Om aan de stijgende lokale vraag naar citroenen, voor de productie van eau de Cologne, te kunnen voldoen, werd de uitvoer van deze vrucht aan een registratieplicht onderworpen.

In Turkije is het traditie om een beetje eau de Cologne over de handen van een gast te druppelen, als teken van gastvrijheid.

Het wordt onder meer gedaan bij de kapper, op de bus, na een reisje, bij het toekomen of het vertrekken bij een gastheer, of na een bezoek in het ziekenhuis.

K.L.

(Bron: Sabah)

Turks bedrijf stopt export van ‘anti-Coronamiddel’ naar Europa

Amerikaans acteur John Malkovich maakt kennis met Turkse gastvrijheid: Kolonya