Turkije zal niet stoppen indien het pro-Afrin-regime de YPG mee komt verdedigen

“Turkije zal reageren indien de voorstanders van het huidige YPG-regime troepen Afrin insturen ter verdediging van de stad en ter ondersteuning van de YPG”, aldus Minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu op 19 februari. Turkije voert al sinds enige tijd een militaire operatie uit in de stad Afrin, genaamd operatie Olijftak.

Cavusoglu op een persconferentie in Jordanië: “Er is geen probleem als de Syrische troepen de stad Afrin binnenvallen met als doel het bestrijden van de YPG en PKK. Maar als ze beslissen aan de kant van de YPG en PKK te strijden zullen onze Turkse troepen reageren. Niemand zal in staat zijn de Turkse troepen tegen te houden.”

De uitspraak kwam er nadat een Syrische televisiezender “al-Ikhbariya” op 19 februari liet weten informatie te bezitten betreffende ondersteunende Syrische overheidstroepen die binnenkort zouden aankomen in de stad.

Overeenkomst tussen PYD en Damascus

De operatie zou binnen enkele uren beginnen, aldus volgens de zender. Volgens een rapport vond men aanwijzingen van een overeenkomst tussen Koerdische Democratische Uniepartij (PYD) en de regering in Damascus. De regering zou van plan zijn het Syrische leger naar Afrin te sturen ter ondersteuning van de YPG.

Op 20 januari lanceerde Turkije Operatie Olijftak, in samenwerking met het Vrije Syrische Leger (FSA), met als doel het uitschakelen van PYD/PKK, de YPG (de gewapende vleugel van de PYD), en Daesh terroristen in het gebied om en rond Afrin, in het noordwesten van Syrië.

Een totaal van 1641 terroristen werden reeds, volgens de Turkse militairen, geneutraliseerd sinds het begin van de operatie.

Turkije ziet de YPG als een terroristische groepering wegens de banden die de YPG zou hebben de PKK.

Troepen voor Afrin zouden klaar moeten zijn binnen de twee dagen

Badran Jia Kurd, adviseur van de Koerdische administratie in de noordelijke regio van Syrië, vertelde Reuters dat de troepen ingezet zullen worden langs verschillende strategische posities aan de grens van het conflictgebied. Men verwacht klaar te zijn voor het binnentreden van de regio van Afrin binnen de volgende twee dagen.

De Syrische militairen geven voorlopig geen enkele commentaar op de nieuwe geruchten. Alhoewel de Syrische President Bashar al-Assad en zijn regering in het algemeen problemen met de YPG probeerden te vermijden, ontstond er af en toe toch conflict.

Verschillende politici vertelden aan Reuters hoe de Syrische regering, ondanks het feit dat ze niet altijd overeenkwamen met de YPG, regelmatig YPG-militanten doorlaat naar het territorium in en rond Afrin.

Rusland, de voornaamste ondersteuner van al-Assad´s regime, werkt samen met Turkije in het vinden van een diplomatische oplossing voor de oorlogssituatie in Syrië.

Hurriyet