Netwerk van tunnels ontdekt, gegraven door YPG in Syrië

In de Syrische stad Ras al-Ayn is een netwerk van tunnels ontdekt. De stad werd onlangs bevrijd van de YPG/PKK-terroristen als onderdeel van Operatie-Vredeslente.

De camera van Anadolu Agency bracht de tunnel in beeld, die onder een groot deel van de stad loopt en een uitgang heeft aan de Turkse grens.


Hij ligt ongeveer 13 meter (43 voet) diep onder de grond, is 3 meter (10 voet) hoog en 2,5 meter (8 voet) breed. Om de 10 meter (33 voet) zijn er verluchtingen en rustpunten.

 

De YPG/PKK hebben tunnelnetwerken gegraven in Manbij, Ayn al-Arab (Kobani), Tal Abyad, Ras al-Ayn, Qamishli en al-Malikiyah om de Turkse troepen aan te vallen.

Op 9 oktober lanceerde Turkije de zogenaamde Operatie-Vredesbron, om de YPG uit Noord-Syrië te verdrijven. Bedoeling was om de Turkse grens te beveiligen, een veilige terugkeer van vluchtelingen mogelijk te maken en de territoriale integriteit van Syrië te verzekeren.

Ankara wil de terroristen van de PKK, en haar Syrische vleugel de YPG, weg uit de regio ten oosten van de Eufraat. Op 17 oktober stemde Turkije ermee in om de operatie 120 uur stil te leggen. Zo kon de YPG zich terugtrekken en kon de geplande veilige zone tot stand komen.

President Recep Tayyip Erdoğan en de Amerikaanse vice-president Mike Pence kwamen ook overeen dat er een gedemilitariseerde zone komt van 20 mijl (32 kilometer) ten zuiden van de Turkse grens.

De PKK wordt beschouwd als een terroristische organisatie door Turkije, de VS en de EU. Ze voert al meer dan 30 jaar strijd tegen de Turkse staat. Daarbij zijn al bijna 40.000 slachtoffers gevallen, waaronder ook vrouwen, kinderen en baby’s. De YPG/PYD is haar Syrische vleugel.

Bron: Sabah

S.V.R.