De Israëlische Eerste Minister Benjamin Netanyahu prijsde, tijdens een bezoek aan de Europese Unie, President Donald Trump van de Verenigde Staten. Donald Trump erkende op maandag Jerusalem als de hoofdstad van Israël. Daarnaast kondigde Trump aan dat hij verwacht dat Europa snel zal volgen.

Netanyahu, tijdens het groeten van EU-minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini, en voor een meeting met het Europese Ministerie van Buitenlandse Zaken: “Vrede wordt hierdoor mogelijk omdat het hier gaat om de erkenning van een realiteit, deze erkenning is de fundering van een nieuwe vrede.”

Joodse staat

Netanyahu liet weten dat Trump`s politieke zet, onder andere veroordeeld door de Palestijnen, een heleboel moslimlanden en door verschillende Europese lidstaten, beter opgevolgd zou worden door de rest van de wereld. Netanyahu: “Het wordt tijd dat de Palestijnen de Joodse staat erkennen en bovendien inzien dat het Jerusalem als hoofdstad heeft.”

Daarnaast gaf Netanyahu eveneens aan dat hij nog steeds gelooft dat de meeste Europese landen uiteindelijk hun ambassades naar Jeruzalem gaan verhuizen wat neerkomt op het erkennen van de stad als de hoofdstad van Israël.

Mogherini reageerde dat het Europese blok de internationale consensus zal blijven erkennen betreffende Jeruzalem.

Oplossing gebaseerd op twee staten

Ze herhaalde nog maar eens de Unie voorstander is van een oplossing gebaseerd op twee staten en dat het beter zou zijn voor Israël moest er een houdbare oplossing komen met de Palestijnen. De EU zal, aldus volgens Mogherini, zijn inspanningen verhogen om alsnog tot een geweldloze oplossing te komen. Mogherini plant een gesprek met de Palestijnse President Mahmoud Abbas volgende maand..

Demonstratie

In Brussel wordt er ondertussen een demonstratie gepland tegen Netanyahu. Ondanks de wereldwijde veroordeling ervan, besloot Trump alsnog, op woensdag, de ambassade in Tel Aviv te verplaatsen naar Jerusalem.

De dramatische shift in Washington´s houding tegenover Jeruzalem veroorzaakte een wereldwijde golf van verontwaardiging in onder andere de bezette gebieden van de Palestina, Turkije, Egypte, Jordanië, Tunesië, Algerije, Irak en nog verschillende andere Moslimlanden.

Jeruzalem vormt nog steeds het hart van het hele Israëlische-Palestijnse conflict. De Palestijnen hopen nog steeds dat het oostelijke gebied van de stad, voorlopig onder controle van de Israëli, eventueel ooit kan dienen als hoofdstad voor het nieuwe Palestina.

Sabah