Een 63-jarige Turkse moeder van zeven werd vorige maandag door de populaire Zweedse krant Aftonbladet, verkozen tot ‘Held van het jaar 2017’. Fatma Ipek Alci haalde de meeste stemmen binnen in de ‘Guiding Light’ categorie.

Alci, die dertig jaar geleden naar Zweden verhuisde, zei in een gesprek met Anadolu Agency dat ze een veiligheidsassociatie heeft opgericht in haar buurt die bestaat uit Turkse vrouwen van middelbare leeftijd. Deze associatie heeft als doel de veiligheid in de gemeenschap te waarborgen.

“Met meer dan 20 leden doen we het nodige om de Fittja wijk veilig te houden. Elke vrijdag en zaterdagnacht patrouilleren we al wandelend door de wijk,” zei ze. Ze voegde toe dat haar organisatie meerdere keren heeft kunnen voorkomen dat jongeren lokale winkels beschadigen. “Ik heb deze award ontvangen namens deze moedige Turkse vrouwen,” klonk het.

De award-uitreiking die plaats vond in de Zweedse hoofdstad Stockholm, werd bijgewoond door belangrijke politici, kunstenaars en sportfiguren.

De Zweedse vicepremier alsmede de coach van het Zweeds voetbalelftal, hebben Alci ook gefeliciteerd.

Anadolu