Foto: Murda

Een rechtbank in Istanbul heeft de Turks-Nederlandse rapper Mehmet Önder Doğan, bijgenaamd Murda, veroordeeld tot vier jaar en twee maanden gevangenisstraf op beschuldiging van “aanzetten tot drugsgebruik” in zijn liedjes.

Murda werd in oktober vorig jaar aangehouden op de luchthaven Sabiha Gökçe van Istanbul, kort nadat hij Turkije was binnengekomen. Hij werd later vrijgelaten in afwachting van zijn proces.

De aanklagers stelden een aanklacht tegen hem op en beschuldigden hem van het “aanmoedigen van het gebruik van drugs of stimulerende middelen” in de nummers “Duman”, “Pahalı” en “Eh Baba”. Ze eisten vijf tot tien jaar voor de beroemde rapper.

Na de laatste zitting van de zaak op 19 april, zei Murda’s advocaat dat ze in beroep zullen gaan tegen de uitspraak van de rechtbank.

“Er was een reisverbod voor hem. Zoals u weet, is mijn cliënt een Nederlands staatsburger. Hij is geen Turks staatsburger, hij heeft hier geen verblijfplaats. Na de beoordeling van de aanklacht hebben wij geëist dat het verbod om het land te verlaten zou worden opgeheven. Ons verzoek werd ingewilligd. Hiervoor werd hij uitgesloten van de hoorzittingen. Dat is de reden waarom hij hier vandaag niet was. We zullen tegen de beslissing in beroep gaan, we zullen bezwaar aantekenen,” zei advocaat Gürkal Egemen.

Murda is niet de eerste rapper die wordt beschuldigd van “aanzetten tot drugsgebruik”. In mei 2018 werd Ezhel, wiens echte naam Sercan İpekçioğlu is, gearresteerd voor het aanmoedigen van drugsgebruik in zijn songteksten en videoclips.

Zijn arrestatie had geleid tot een social media-campagne door supporters, waarbij veel gebruikers opriepen tot zijn vrijlating met behulp van de hashtag “FreeEzhel.” Hij werd vrijgesproken in de eerste hoorzitting van de zaak in juni 2018.

Ezhel en Murda hebben samengewerkt aan tal van nummers.

Bron: Turkse media