Foto (oktober, 2019) - Jens Stoltenberg en Turks president Erdogan

Turkije is cruciaal in de strijd tegen de terreurgroep Daesh. Dat zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg dinsdag. “Geen enkele andere lidstaat krijgt meer terreuraanslagen dan Turkije. Ze zijn belangrijk in de strijd tegen Daesh. Het is de enige lidstaat die aan Syrië en Irak grenst.”

De Noord-Atlantische Verdrags Organisatie (NAVO) werd in 1949 opgericht met als doel de veiligheid en vrijheid van de aangesloten landen te garanderen en wereldwijd stabiliteit te bevorderen.

Volgens hem was de vooruitgang en de successen die de NAVO op dat vlak heeft geboekt niet mogelijk geweest zonder gebruik te maken van de Turkse bases en infrastructuur.

De NAVO verhoogt ook de steun aan Operatie-Sophia in de Middellandse Zee, gericht tegen de mensensmokkel, geeft Stoltenberg mee.

“We zouden eigenlijk nog meer kunnen doen als de EU daarom vraagt, bijvoorbeeld om het wapenembargo tegen Libië te helpen implementeren.”

Stoltenberg herhaalde nog maar eens het belang van het Transatlantische bondgenootschap tussen Europa en Noord-Amerika.

Stoltenberg van de NAVO: “Turkije is cruciaal in strijd tegen Daesh”

“Ik geloof in de Transatlantische band tussen Europa en Noord-Amerika, hoewel ik weet dat sommige mensen de sterkte van die band langs beide kanten van de oceaan in vraag stellen.”

Volgens Stoltenberg wordt die band gesymboliseerd door de NAVO zelf.

Bron: Sabah

S.V.R.