Foto: NAVO-baas Jens Stoltenberg tijdens een persconferentie in Brussel, 10 augustus 2020.

Op 21 oktober berichtte Anadolu Agency dat secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg bezoek had van Armeens president Armen Sarkissian.

Tijdens die ontmoeting zou Stoltenberg aangegeven hebben dat het militaire bondgenootschap geen kant kiest in het conflict in Nagorno-Karabach, dat eind vorige maand opnieuw oplaaide. Ook het Duitse persagentschap DPA berichtte dat de NAVO zich neutraal wil opstellen.

Sarkissian was in Brussel in de hoop dat de NAVO of de EU Turkije en Azerbeidzjan op het matje zou roepen voor hun betrokkenheid bij het conflict.

Hij sprak met Stoltenberg, met president van de Europese Raad Charles Michel, en met andere hoogwaardigheidsbekleders.

Armenië is traditioneel een militaire partner van Rusland. Turkije zegt alle mogelijke steun te willen verlenen aan Azerbeidzjan, maar ontkent tot nu toe betrokken te zijn bij het conflict.

Rusland komt Armenië niet te hulp omdat het land haar diplomatieke relaties met Turkije en Azerbeidzjan niet wil riskeren.

Bovendien ziet Rusland zich niet gebonden om Armenië te steunen, omdat het huidige geweld niet plaatsvindt binnen de internationaal erkende Armeense grenzen. Mocht dit wel het geval zijn geweest, zou de situatie anders zijn. De Russische houding werd vorige week nog door president Vladimir Poetin bevestigd.

Michel sprak op Twitter zijn diepe bezorgdheid uit over de gang van zaken in Nagorno-Karabach, en de humanitaire crisis die het conflict veroorzaakt. Hij wil onmiddellijk een nieuwe wapenstilstand, die dan door beide partijen gerespecteerd moet worden.

Bij het nieuwe geweld zijn al minstens 800 mensen omgekomen. Armeense aanvallen tegen Azerbeidzjan zouden al zeker 63 burgers, ook vrouwen en kinderen gedood hebben.

Er zouden geen Azerbeidzjaanse militairen gesneuveld zijn, terwijl de etnische Armeniërs in Nagorno-Karabach al 834 doden gemeld hebben.

K.L.

(Bron: Sabah)