Voor het eerst in 41 jaar werd er een Joods huwelijksfeest gehouden in een historische synagoge in het noordwesten van de provincie Edirne op 29 mei. De synagoge was recent gerenoveerd door de provincie en werd heropend voor aanbidding.

Güneş Mitrani (30) en Harun Esentürk (34) trouwden in de synagoge. De synagoge gebouwd voor Joden die toevlucht zochten in het Ottomaans Rijk in 1492 is de grootste synagoge van Europa en de tweede grootste van de wereld. Er werden strenge maatregelen genomen in de buurt van de synanoge, onder andere werden wegen afgesloten die naar de synagoge gingen en de gasten die vanuit Istanboel kwamen werden gefouilleerd.

Synagoge_1-mitchell

De mannelijke en vrouwelijke gasten bekeken de ceremonie vanuit aparte plaatsen. Vice-gouverneur Mehmet Tekinarslan, burgemeester Recep Gurkan, hoofd van de Turks-Joodse Gemeenschap Ishak Ibrahimzade, naasten van het koppel en ongeveer 3000 andere gasten namen deel aan het huwelijksfeest.

Nesim en Viktor Beruhiyel van de Joods Gemeenschap leidden de ceremonie waarbij ook gebeden werden opgezegd voor Turkije en president Erdogan.

“Wat ze ook zeggen, wat ze ook denken, zoals Ataturk zei zal de Turkse republiek eeuwig blijven bestaan”, zei Beruhiyel refererend naar Kemal Ataturk, stichter van Turkije.

ttttttttt3 (1)

Het officiële huwelijk werd gehouden na de religieuze ceremonie door de burgemeester. Gurkan wenste het koppel een heel gelukkig leventoe en zei dat er geschiedenis werd geschreven.

Hurriyet