Een Turkse deskundige op het gebied van ballistische raketten zei op 26 december dat de mysterieuze lichten die in het Turkse luchtruim werden waargenomen waarschijnlijk werden veroorzaakt door een Russische ballistische rakettest.

Volgens Turkse gebruikers op sociale media die reageerden op het schouwspel, werden eerder deze week in heel Turkije mysterieuze lichten in de lucht waargenomen, waarbij gesteld werd dat de lichten ufo’s zouden kunnen zijn.

Raket getest

Op 27 december maakte het Russische ministerie van Defensie bekend dat ze een ballistische raket hadden getest, meldde het Russische persbureau TASS.

De Turkse ballistische raket- en defensie-expert Hakan Kılıç zei dat de raket vanuit een zeer groot geografisch gebied te zien was vanwege zijn bereik van 13.000 kilometer.

Foto: Het oefengebied Kapoestin Jar in de zuidelijke regio Astrachan

De Russische Strategische Raketkrachten hebben de uitrusting getest van de RS-12M Topol intercontinentale ballistische raket (ICBM), in het oefengebied Kapoestin Jar in de zuidelijke regio Astrachan, aldus het ministerie.

Gevechtsteam

“Op 26 december testte een gevechtsteam voor de Strategische Raketkrachten een RS-12M Topol intercontinentale ballistische raket vanuit de centrale trainingsbasis in Kapoestin Jar in de regio Astrachan”, klonk het.

“Tijdens de testen hebben deskundigen experimentele gegevens verzameld die gebruikt zullen worden voor het ontwikkelen van effectieve middelen om raketafweersystemen te overwinnen en Russische ballistische raketten daarmee uit te rusten”, aldus het ministerie.

“De test- en meetsystemen op de oefenbasis van Kapoestin Jar maken het mogelijk om uitrusting te testen waarmee raketafweer omzeild kan worden, inclusief hun toekomstige configuratie, in het belang van de Strategische Raketkrachten en de marine”, zei men ook.

Hurriyet