De ontredderde middeleeuwse Kathedraal van Ani in de oostelijke Turkse provincie Kars, die gelijst staat als UNESCO-werelderfgoed, zal worden gerestaureerd.

De kathedraal, beschouwd als een van de grootste gebouwen in Ani, deed dienst als de eerste moskee door de Turken na de verovering door de Seldtjoeken in 1064, maar werd daarna gebruikt als een Armeense kerk.

De kathedraal wordt ook genoemd als de Fetih (de verovering) Moskee. De restauratie zal uitgevoerd worden in overeenstemming met de authentieke structuur van het gebouw.

Directeur van het Kars Museum Necmettin Alp vertelde Anadolu Agency dat de landschap- en restauratiewerken voortduren in Ani.

Hij merkte op dat de renovatie van de kathedraal deze maand zal beginnen en er speciale aandacht zal besteed worden om te verzekeren dat de echtheid van de structuur bewaard wordt.

Gebouwd door de prominente Armeense architect Trdat in de 11e eeuw, is de Kathedraal van Ani een grote roestgekleurde structuur die gebeeldhouwde zuilen, gewelven en poorten heeft.

De geschiedenis van Ani dateert terug tot 3000 v.C. en heeft verscheidene beschavingen gekend, inclusief de Sacas, Sassaniërs, het Bagrat Koninkrijk, het Byzantische Rijk, het Prinsdom van Seddatogullari, de Ani Georgische Atabegs, de Ilkhanids, de Seltdjoeken, Karakoyunlus, Akkoyunlus, de Russiche en Osmaanse Rijken.

Sabah