Turks minister van Binnenlandse Zaken Ala zei in het parlement in Ankara: “Tot op heden zijn er 5310 mensen aangehouden die verdacht worden banden te hebben met terreurgroep IS in een intense strijd van Turkije tegen terreur”.

Hij zei ook dat in 2016 alleen al 1654 verdachten werden aangehouden van wie 791 buitenlanders. De minister benadrukte dat Turkije informatie deelde met 145 landen om terroristische activiteiten van IS te voorkomen.

“Turkije gaf een toegangsverbod aan 50.177 mensen van 145 landen en deporteerde 3603 mensen van 98 nationaliteiten”, zei de minister.

Op donderdag hield de Turkse politie 13 verdachten, waaronder 4 vreemdelingen, voor de dodelijke terroristische aanslag op de Istanbul Ataturk luchthaven op dinsdag waarbij 44 mensen omkwamen en 230 anderen gewond raakten.

De Turkse minister zei op woensdag dat alle informatie en bewijzen die tot nu toe verzameld werden, aangaven dat de terreurgroep IS betrokken was bij de aanslag in Istanbul. Sinds midden januari valt IS willekeurig dorpen en steden in Zuid-Turkije aan met raketten waardoor verrschillende tientallen burgerlijke doden vielen en nog veel meer gewonden vielen.

AA