Foto: mensen komen bijeen en zwaaien met Azerbeidzjaanse vlaggen om het Azerbeidzjaanse leger te steunen in Bakoe, Azerbeidzjan (dinsdag 14 juli 2020).

Woensdagochtend verzamelde zich een groep Azerbeidzjanen voor het parlementsgebouw in de hoofdstad.

Ze vroegen om gemobiliseerd te worden in het conflict met het Armeense leger, dat momenteel weer oplaait aan de grens.

Duizenden Azerbeidzjanen stapten op in de straten van Bakoe om te protesteren tegen de bezetting van Karabach door Armenië.

Sinds zondag voeren Armeense troepen aanvallen uit op stellingen van het Azerbeidzjaanse leger langs de grens, en daarbij zijn ook al slachtoffers gevallen.

Dinsdagavond vormden de Azerbeidzjanen uit Bakoe en omgeving een menselijke ketting in de straten van de stad.

Ze zwaaiden met Azerbeidjaanse vlaggen en scandeerden: “Karabach is van ons en dat zal zo blijven.”

Ze verzamelden voor het parlementsgebouw en riepen de regering op om hen te mobiliseren. Ze staan klaar om naar de frontlijn te gaan en hun vaderland te beschermen.

Zondag doorbraken de Armeense troepen het staakt-het-vuren. Ze bestookten posities van het Azerbeidzjaanse leger in het noordwestelijke district Tovuz, langs de Armeens-Azerbeidzjaanse grens.

Daarbij zijn ook al slachtoffers gevallen. Azerbeidzjan sloeg terug en dwong het Armeense leger gewapenderhand om zich terug te trekken. Ook aan Armeense kant sneuvelden soldaten.

Armeense troepen schoten verschillende keren op huizen in de Azerbeidzjaanse dorpen in de omgeving.

Daarbij werd een Azerbeidzjaanse burger doodgeschoten door artilleriegeschut in het dorp Aghdam, in Tovuz.

“Azerbeidzjaanse burgers onder vuur nemen met zware wapens is een duidelijk bewijs van fascisme en barbarij. Dat maakt deel uit van de bezettingsstrategie van Armenië. Armenië heeft vroeger ook al bewust Azerbeidzjaanse burgers gedood, wat een misdaad tegen de menselijkheid is,” aldus het Azerbeidzjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Sinds zondag werden in totaal 11 Azerbeidzjaanse soldaten gesneuveld, waaronder ook hooggeplaatste officieren, en raakten vier anderen gewond.

In dezelfde periode werden bijna 100 Armeense soldaten gedood, volgens Kerim Veliyev, Azerbeidzjaans viceminister van Defensie. Azerbeidzjan maakt zich sterk dat Armenië het werkelijke aantal slachtoffers bewust verbergt.

Dinsdag heeft Turks president Recep Tayyip Erdoğan de Armeense aanvallen veroordeeld. Hij heeft gezegd dat Turkije niet zal aarzelen om in te grijpen als Azerbeidzjan aangevallen wordt.

Karabach of Nagorno-Karabach wordt internationaal erkend als Azerbeidzjaans grondgebied. Sinds 1991 wordt het bezet door Armeense troepen.

Er zijn maar liefst vier resoluties van de VN-Veiligheidsraad en twee resoluties van de Algemene Vergadering van de VN, evenals vele beslissingen van andere internationale organisaties, die stellen dat Armenië zich moet terugtrekken uit Nagorno-Karabach en uit zeven andere bezette gebieden in Azerbeidzjan.

Bron: Sabah

S.V.R.