Prominente figuren van de MHP hebben zich verzameld tijdens een bijeenkomst in Ankara om de strategie te bespreken voor de ‘NEE’ stem in het komende referendum.

Tijdens die bijeenkomst waren er onder andere ex-parlementsleden en provincieraadsleden aanwezig die zich in oppositie verzamelden tegen de MHP-voorzitter Devlet Bahçeli.

Onder de prominente figuren, de voormalige ministers Sadi Somuncuoğlu en Koray Aydın, ex-parlementsleden Meral Akşener, Ümit Özdağ en Sinan Oğan en huidige parlementsleden Yusuf Halaçoğlu, Nuri Okutan en İsmail Ok.

Meral Akşener

De dochter van de stichter van de MHP, Çağrı Türkeş was ook één van de aanwezigen.

Ook van de partij, personen die nauwe banden met de MHP onderhouden. Centrum rechts en rechtse partijen die zelf van plans zijn de ‘NEE’ campagne te ondersteunen, zoals de SP, BBP,YP, DP, LDP.

Het komende referendum

Zij hebben samen aangekondigd dat zij ‘NEE’ zullen stemmen in het komende referendum, waar een presidentieel systeem ingevoerd zal worden. Het referendum kwam echter tot stand door de samenwerking van de MHP en de AK-partij. De steun van de achterban van de MHP blijft een onzekerheid die zeer waarschijnlijk de determinerende factor zal uitmaken voor de uitkomst van het referendum.

De MPH afvallers Akşener, Oğan, Özdağ en Aydın en een deel van de provincieraadsleden proberen al enige tijd de afzetting te bekomen van de partijvoorzitter  Devlet Bahçeli, die de partij al 20 jaar leidt. De afvallers probeerden vorig jaar al een partijbijeenkomst te organiseren voor de verwijdering van Bahçeli, maar de partijleiders blokkeerden dit.

Sabah