Donald Trump

Kabinet Trump gekant tegen sancties voor Turkije wegens aankoop S-400

Het kabinet van Amerikaans president Donald Trump biedt weerwerk aan een aantal parlementsleden, die erop gebrand zijn om Turkije te straffen voor de aankoop van Russische raketten. Dat schreef de nieuwswebsite Daily Beast afgelopen maandag.

Het Amerikaanse Staatsdepartement stuurde een zeven pagina’s lange nota naar de Senaat, waarin ze hun standpunt beargumenteren. In feite gaan ze in tegen het ‘Wetsvoorstel ter Bevordering van de Amerikaanse Nationale Veiligheid en ter Voorkoming van een Heropstanding van ISIS’, dat binnenkort ter goedkeuring aan de Senaat zal worden voorgelegd.

Als dit goedgekeurd en dus een nieuwe wet wordt, zou de Verenigde Staten sancties moeten uitvaardigen tegen Turkije voor de aankoop van het Russische S400-raketsysteem. Ook de F16- en F35-gevechtsvliegtuigen, of onderdelen ervan, zouden dan niet meer verkocht mogen worden aan Ankara, een NAVO-bondgenoot, schrijft de nieuwssite.

Naar verluidt betoogt men in de nota dat sancties tegen Ankara nefast zouden zijn voor de Turks-Amerikaanse handel in defensie-uitrusting, van Turkije een “paria” zouden maken binnen het NAVO-bondgenootschap en dat Turkije aldus nog meer geneigd zou zijn om wapens te kopen in Moskou.

De rol van Turkije binnen NAVO

De website schrijft verder dat een woordvoerder van het kabinet vol lof was over de rol die Turkije opneemt binnen de NAVO.

“De NAVO is sterker met Turkije erbij en dat is al meer dan 70 jaar zo. Turkije levert al decennialang een significante bijdrage aan de collectieve veiligheid van de NAVO.”

Verder beschuldigde de ambtenaar Rusland ervan dat het een wig drijft tussen beide landen. “We doen er alles aan om de alliantie samen te houden.”

In het document doet het kabinet ook haar bedenkingen uit de doeken over andere bepalingen in het wetsvoorstel, waardoor “Koerdische bondgenoten” sneller als vluchteling naar de VS zouden kunnen komen.

Steun aan terreur

Ondanks tientallen jaren van samenwerking lopen de spanningen tussen Washington en Ankara de laatste tijd hoog op. Vooral de Amerikaanse steun aan de terroristische groepering YPG in Syrië is een heikel punt. Ankara beschouwt de YPG als een bedreiging voor haar veiligheid.

Volgens de VS is het geavanceerde Russische raketsysteem niet compatibel met de luchtafweersystemen van de NAVO. Het incorporeren van het systeem in de Turkse infrastructuur vormt een bedreiging voor hun F35-gevechts- en spionagevliegtuigen.

Bron: Sabah

S.V.R.