Celebrities, atleten en TV-beroemdheden hebben van zich laten horen in het grote debat over de nieuwe grondwetswijzigingen. Dat deden ze door een fragment te delen op sociale media over wat hun stem zal zijn voor het referendum.

De Turkse Arda Turan, speler voor Barcelona, bracht zijn ‘JA’ stem uit voor het referendum, dit deed hij nadat andere atleten aan de “rage” begonnen.

In het filmpje is te zien hoe Rıdvan Dilmen, een voormalige voetballer uit Turkije, het volgende zegt: “Ons land doorgaat nu een zeer moeilijke periode, net zoals de onafhankelijkheidsoorlog, willen wij een sterk Turkije. Voor een sterk Turkije zeg ik ‘JA’,” aldus Dilmen, die op deze manier een reactie opzoekt van Turan. Het antwoord van Turan laat niet lang op zich wachten. “Coach Ridvan, ik hoor u oproep, de oproep voor een sterk Turkije. Reken mij maar in”.

Later stelde hij dezelfde vraag aan Burak Yılmaz, een andere Turkse voetbalspeler voor de Beijing Guoan in China, het antwoord was positief. Op 21 januari heeft het Turkse parlement haar goedkeuring verleent aan een grondwetswijziging die drastische veranderingen zal meebrengen voor het huidige politieke systeem in Turkije.

Zo zal er een referendum georganiseerd worden in april, indien de president Recep Tayyip Erdoğan zijn goedkeuring geeft.

Neekamp

In het ‘NEE’ kamp is er Meltem Cumbul, een bekende Turkse actrice, acteur Levent Üzümücü en auteur Ece Temelkuran die een ‘NEE’ uitbrachten in de campagne voor het referendum. Cumbul twitterde onlangs nog: “Voor een welvarend Turkije, #Nee”.

Üzümcü deelde ook een post op twitter. “Voor de toekomst van onze kinderen #NEE!”

Op 21 januari twitterde Ece Temelkuran een bericht van een vrouw die een lied zong tegen het referendum, “Jonge vrouwen van Turkije, zing #NEE#HAYIR tegen regime verandering! Genoeg is genoeg. Wij zijn hier!”

BONUS

 

Hurriyet