Volgens het laatste rapport van Human Rights Watch (HRW), gebruiken de Chinese autoriteiten in de autonome regio Xinjiang een nieuw en zeer inbreukmakend dataverzamelingssysteem. Dit systeem maakt gebruik van openbare databanken en persoonlijke gegevens om burgers te controleren en te beoordelen op basis van verschillende factoren. Minoriteiten zoals de Oeigoeren zijn het grootste doelwit. 

Volgens het rapport getiteld “East Turkestan: China’s New Tactics Against the Uyghur Minority,” heeft het Bureau voor Openbare Veiligheid van Xinjiang sinds augustus 2016 aanbestedingsberichten gepubliceerd waarin de oprichting van het “Integrated Joint Operations Platform” (IJOP) wordt bevestigd.

Dit systeem zal worden gebruikt om strenge controles uit te voeren op minderheden, waarbij voornamelijk Oeigoeren zullen worden geviseerd. Dit niet alleen omwille van de politieke meningsverschillen, maar ook omwille van culturele of religieuze praktijk die niet door de regering worden aanvaard.

De autonome Chinese regio Xinjiang, waar veel etnische minderheden wonen, waaronder Oeigoer-Turken, staat in Turkije bekend als Oost-Turkestan.

Onschuldigen in de cel

In de autonome regio worden er geregeld minderheden aangehouden en naar extralegale “politieke onderwijscentra” gestuurd, waar ze voor onbepaalde tijd en zonder aanklacht of proces worden vastgehouden en in sommige gevallen worden misbruikt. De afgelopen twee jaar hebben de Chinese autoriteiten van Xinjiang tienduizenden onschuldige Oeigoeren en andere etnische minderheden naar deze politieke opleidingscentra gestuurd, zo schat HRW.

Yenisafak