Honderden mensen kwamen te samen in het Duitse dorp Hanau om afscheid te nemen van de 17-jarige Mustafa Alptuğ Sözen. De jongeman overleed na een heroïsche daad, waarbij hij een dakloze man heeft gered van een aankomende trein, maar zelf door een werd geraakt.

Sözen zag dinsdag op het treinstation van Frankfurt een beschonken dakloze man neervallen op de treinsporen. Hij greep in en bracht de man in veiligheid, maar werd tijdens de daad zelf geraakt door een trein. De begrafenis vond vrijdag plaats in Hanau, het dorp waar de jongeman samen met zijn familie woonde. Honderden mensen woonden de begrafenis bij van de 17-jarige jongen die door velen gezien wordt als een held. De lokale bevolking van Hanau woonde ook de islamitische gebeden tijdens de uitvaart van Sözen bij.

‘Ik ben geen bekend persoon of rijk man, maar al het volk dat hier vandaag aanwezig is, komt door de moed van mijn zoon’, zei de vader Ejder Sözen na de begrafenis.

Thomas Morlock, hoofd van de gemeenteraad van Hanau, zei tijdens de begrafenis dat Sözen herinnerd zal worden als de “held van Hanau” en als een “voorbeeldige burger”. De jongeman zal worden begraven in het Turkse dorp Nazilli, de geboorteplaats van zijn ouders.

Foto: Tuğçe Albayrak

De daad van Sözen doet denken aan een andere heldhaftige handeling door een Duitse burger met Turkse nationaliteit. In 2014 is de 23-jarige Tuğçe Albayrak vermoord nadat ze tussenbeide kwam toen ze zag dat twee Duitse meisjes lastig werden gevallen in een restaurant in de stad Offenbach. De vrouw werd een symbool van dapperheid en nachtwakes werden in haar naam opgericht.

Sabah

M.S.