Vedat Milor, een van Turkijes bekendste koks en tevens mediafiguur, heeft geprobeerd om een einde te maken aan een van ’s lands heftigste discussies ooit in de gastronomische sector. Hij lanceerde een poll op Twitter, waarop meer dan 330.000 mensen gereageerd hebben in minder dan 20 uur tijd.

Duizenden Turken brachten hun stem uit op de poll, met als doel om uit te maken of het traditionele Turkse gerecht menemen met of zonder ajuin moet bereid worden. Menemen wordt klaargemaakt met eieren, tomaat, groene paprika, en allerlei kruiden zoals zwarte en rode peper.

“We kunnen de wereld misschien niet redden via Twitter, maar we kunnen wel ons grootste gastronomisch probleem (!) bij deze oplossen. Moet menemen met of zonder ajuin bereid worden?” zo schreef Milor op Twitter. Hij verzamelde al meteen 30.000 stemmen in het eerste uur.

Maar het antwoord bleek toch niet zo simpel. Er was grote verdeeldheid, beide kampen gingen gelijk op tot de allerlaatste seconden.

437.657 stemmen

Hoe dan ook, toen de poll ten einde liep kwam er toch een winnaar uit de bus. De menemen met ajuin kreeg 51% van de in totaal 437.657 stemmen.

Milor postte het resultaat vervolgens op Twitter. Hij had niet gedacht dat een poll zoals de zijne zo veel belangstelling zou wekken, zo schreef hij. Hij kondigde ook aan dat hij van plan is om later een video te publiceren met zijn eigen opinie over dit groot gastronomisch debat.

Er wordt dikwijls gediscussieerd over de vraag of er al dan niet ajuinen aan de menemen moeten toegevoegd worden. Meestal wordt er ajuin gebruikt wanneer de menemen als warme maaltijd opgediend wordt. Je kan menemen ook als ontbijt eten, maar dan doet men er meestal geen ajuin in. Maar sommige Turkse koks hameren erop dat échte menemen niet zonder ajuin kan.

Bron: Sabah

S.V.R.