Het graf van Halisdemir in zijn thuisstad blijft populair onder het volk vanwege zijn heldhaftige daad tijdens de couppoging van 15 juli.

Het graf van Omer Halisdemir die al vechtend tegen de putschisten zijn leven verloor, is een waar trekpleister geworden. Zo’n 500.000 mensen hebben zijn graf de afgelopen 2 maanden bezocht uit respect. Ondertussen is Halisdemir uitgegroeid tot een symbool van weerstand tegen de staatsgreep.

 

de nationale held Ömer Halisdemir
de nationale held Ömer Halisdemir

Gegraveerd in het collectieve geheugen

De nacht van de staatsgreep op 15 juli is gegraveerd in het collectieve geheugen van de natie met heldenverhalen. Een van die verhalen springt uitdrukkelijk in het oog. Omer Halisdemir gaf een grote klap aan de ambitie van de putschisten toen hij een militaire generaal en sleutelpersoon in de couppoging doodde. Hij werd daarop zelf gedood door de entourage van de generaal en de postume faam die hij kreeg veranderde zijn graf in een figuurlijke bedevaartsoord.

500.00 bezoekers

Lokale functionarissen in zijn thuisstad in het midden van Turkije zeggen dat het graf van de 42 jaar oude man zo’n 500.000 bezoekers kreeg sinds zijn begrafenis na de couppoging. Mensen vanuit heel Turkije en het buitenland hebben het bescheiden graf in Cukurkuyu, een district van de centrale provincie Nigde bezocht, waar ze smeekbedes verrichten en verzen uit de Koran reciteerden om zijn patriottische daad te eren.

Doodgeschoten

Soms in tranen en soms in plechtige stilte, eren de bezoekers Halisdemir, die een adjudant was van Zekai Aksakalli, een commandant van de Speciale Eenheden in het leger. Halisdemir werd doodgeschoten door de putschisten nadat hij brigadier generaal Semih Terzi doodschoot in het hoofdkwartier van de Speciale Eenheden in de Ankara. Terzi stond op het punt het hoofdkwartier binnen te gaan en over te nemen als onderdeel van het plan van de putschisten om strategische locaties over te nemen. Als het hoofdkwartier was ingenomen zou het heel wat moeilijker geweest zijn om de staatsgreep tegen te houden want alleen de Speciale Eenheden en politiemachten streden tegen de putsch samen met de gewone burgers.

Bevel

Aksakalli was toen niet aanwezig op het hoofdkwartier en kon ontsnappen aan de putschisten die hem wilden vermoorden. Hij vertelde later hoe hij Halisdemir via telefoon het bevel gaf om Terzi neer te schieten. “Dat was mijn laatste bevel aan hem en ik vertelde hem dat het een fatale opdracht was. Hij zei enkel ‘Ja commandant'”, aldus Aksakalli tegen de Turkse media nadat de coup was tegengehouden.

Halisdemir die zich verschool achter een boom in de tuin van het hoofdkwartier, schoot Terzi in het hoofd toen die naar de ingang wandelde. Zijn entourage begon na de dood van Terzi op Halisdemir te schieten op een dramatisch moment dat door bewakingscamera’s werd vastgelegd.

Sabah