Brusselse autoriteiten weigerden toestemming aan een organisatie dat gelinkt wordt met de terreurgroep PKK om een evenement te organiseren in de stad, volgens de organisatoren. Dit is een zeldzame verbod aan de anders heel getolereerde terreurgroep in het land.

De Belgische tak van het Koerdisch Instituut, een organisatie gelinkt aan een terreurgroep die verantwoordelijk is voor de dood van honderden burgers en veiligheidspersoneel in Turkije dit jaar, beklagen de autoriteiten die “Koerdistan Cultuurweek” hebben verboden. Het evenement dat in vorige jaren wel toestemming kreeg ondanks protesten van Turken, zou dit jaar normaal op 22 september doorgaan. Het Koerdisch Instituut heeft in een statement laten weten dat ze in beroep zullen gaan.

Veilige haven voor PKK

Het Europees land is een veilig haven voor de PKK hoewel ze, net als de andere lidstaten van de EU, de PKK als terreurorganisatie erkennen. In augustus werd er een pro-PKK manifestatie gehouden in Brussel om de eerste aanval van de groep tegen de Turkse staat in 1984 te vieren.

België kwam recent onder vuur van Turkse autoriteiten voor haar tolerantie tegen PKK-gelinkte demonstraties in het land, zoals het toelaten om een tent op zetten in Brussel met pro-PKK propaganda en voor het geven van een onderkomen aan verdachte terroristen.

Zubeyir Aydar, een senior PKK-lid die door de V.S. als internationaal drugssmokkelaar is gemerkt, werd gearresteerd in België in 2010 maar 3 weken later werd hij gewoon vrijgelaten. Fehriye Erdal, een lid van de DHKP-C, was betrokken op de moord van een prominente Turkse zakenman. Ze vluchtte in 1996 na de moord naar België en werd niet uitgeleverd ondanks verschillende eisen van Ankara. Het land erkent haar zelfs niet als terrorist en beschrijft haar als een ‘bendelid’.

Sabah