Deze zomer vertrekken 10% minder Belgen op reis dan vorig jaar: slechts 47% trekt eropuit. Wie wél gaat, kiest vaker voor een langere vakantie en besteedt daar iets meer geld aan.

Reisbijstandsorganisatie Europ Assistance peilde in zes Europese landen naar de vakantieplannen tussen juni en september – ook bij ruim 1.000 Belgen. In al die landen zijn er minder inwoners die een reis plannen – op Oostenrijk na. Ons land bengelt helemaal onderaan, terwijl het vorig jaar nog in het koppeloton stond. “De enquête werd afgenomen net na de aanslagen van 22 maart. Dat heeft zeker invloed gehad”, klinkt het.

HLN
HLN

“De meeste lange vakanties waren dan al geboekt, maar de kortere verblijven niet. Het ziet er dus naar uit dat vooral die geschrapt worden. Wie toch gaat, zal dit voor een langere periode doen dan de voorbije jaren. Dat blijkt ook uit de lichte stijging van het budget van de Belgen.” Uit schrik voor terreur blijven we steeds vaker binnen Europa: 9% extra toeristen doet dat.

Een derde mijdt Turkije en Noord-Afrika. Zelfs Frankrijk – door de aanslagen in Parijs – en Griekenland – door de vluchtelingencrisis – boeten aan populariteit in.

Grootste winnaars zijn Spanje, Italië, Nederland en Duitsland.

HLN