Said Bataray

Said Bataray (34) is IT-consultant van Koerdische origine, met een Turkse afkomst, geboren in België en moslim. Hij schrijft ons deze open brief.

Er is een enquête uitgevoerd door VTM Nieuws en HUMO. De resultaten: twintig procent van de Vlaamse moslims heeft begrip voor IS en 92 procent van hen vindt niet dat de islam geweld tegen andersgelovigen toelaat. Dus we hebben een bevolkingsgroep waarvan 20 procent sympathie heeft voor een welbekende terreurorganisatie, maar waar 92 procent tegen geweld is?

Waar ik echt een probleem mee heb, is het feit dat moslims de nieuwe zwarte schapen zijn geworden van alles en nog wat

Hoe kan je en tegen geweld zijn, en sympathie hebben voor een organisatie die bekendstaat voor geweld, mishandeling, verkrachting, ontvoering, moorden en zelfs onthoofdingen?

Ik heb ook vragen over de enquête zelf. Na een korte zoekopdracht op Google vond ik dat er ongeveer 728.000 moslims in België wonen, maar toch is je enquête representatief door 500 mensen te interviewen in Vlaanderen en Brussel? Zijn jullie daar zeker van?

Waar ik echt een probleem mee heb, is het feit dat moslims de nieuwe zwarte schapen zijn geworden van alles en nog wat. We begrijpen toch dat dit ook mensen van vlees en bloed zijn? Dat we in alle kleuren en geuren voorkomen en dat enkel ons geloof anders is? We hebben allemaal dezelfde problemen, we zitten allemaal in dezelfde files en ’s avonds kijken we allemaal naar dezelfde programma’s.

Ik ben Said Bataray. Ik ben een moslim en ik kom in vrede. Ik ben geen buitenaards wezen, heb geen schrik. Ik heb een Turkse afkomst en een Belgische toekomst. Getogen in Heusden-Zolder, gevormd in Brussel. Er zijn zoveel manieren om je voor te stellen aan de wereld, maar toch worden wij moslims gereduceerd tot IS-lover, allochtoon, vreemdeling, zelfs geitenneuker of antisemiet.

Dit is zo achterhaald. Er lopen zoveel verschillende karakters, gezichten en ideeën rond; en toch worden we allemaal gereduceerd tot klagers en kebabmakers (of is het niet, meneer AlDe’emeh?)

Dit is niet meer van deze tijd. Deze samenleving moet evolueren.