Halal bedrijven blijven groeien zowel in Turkije als in de rest van de wereld. Volgens de Thomson Reuters Foundation wordt er verwacht dat deze bedrijfswereld een waarde van 3,7 triljoen dollar (3,1 triljoen euro) zal bereiken tegen 2019.

Deze industrie, waartoe reizen, eten, financiën en mode behoort, heeft bijna 2 miljard mensen als consumentenbasis hoofdzakelijk afkomstig van de moslimwereld. De term “halal” is van toepassing voor bedrijven die actief ernaar streven een moslimpopulatie te bereiken. Ze maken daarvoor producten die binnen de grenzen van de islamitische levensstijl passen.

Turks agentschap voor halal-productgoedkeuring

In Turkije is de sector in de laatste jaren erg gegroeid met behulp van overheidssteun. De Turkse Minister van Economie Nihat Zeybekci kondigde eerder deze week de opening aan van het eerste Turkse agentschap voor halal-accreditatie. Dit om de verschillende sectoren te bedienen en beoordelen die op zoek zijn naar de goedkeuring van producten.

Verschillende Turkse halal-kledingbedrijven hebben wereldwijd succes gehaald. Het online bedrijf Modanisa van entrepreneur Kerem Türe kan als voorbeeld hiervoor dienen.

Wereldwijde trends en voordelen voor Turkije

Het Verenigd Koninkrijk werd in 2013 het eerste niet-islamitische land dat een staatslening mogelijk maakte die gewillig tegenover de Islamitische wet staat. Daarbij zei Premier David Cameron dat Londen “een van de grootste kapitalen voor Islamitische financiën zal worden”.

Brazilië, een land met een heel kleine moslimgemeenschap, is ´s werelds grootste halal-rundsexporteur geworden met inkomsten van ongeveer 5 miljoen euro in 2015.

Grote merken hebben eveneens de trend opgepikt. Bedrijven zoals Subway en H&M voorzien producten voor moslimgemeenschappen in hun wereldwijde winkels.

Turkije haalt op verschillende manieren voordeel uit de uitbreiding van de halal-bedrijven. Halalmarkten groeien, consumenten genieten van een verhoogd aanbod aan producten, en Turkije zelf verwelkomt een groeiend aantal Moslimtoeristen van over de hele wereld.

Sabah