Şamil Tayyar, afgevaardigde van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (Ak-partij), heeft voorgesteld om de wereldbefaamde Hagia Sophia die sinds 1934 dient als museum, om te dopen tot moskee. Dit als reactie op de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als de nieuwe hoofdstad van Israël.  

“Laten we de Hagia Sophia gebruiken als gebedshuis. Het vrijdaggebed zou er om te beginnen moeten doorgaan,” tweette Tayyar woensdag.

President Trump heeft op 6 december, ondanks alle waarschuwing, een decennia oud beleid teruggedraaid en Jeruzalem erkend als de officiële hoofdstad van Israël.

Ankara heeft voordien al benadrukt dat het heilig gebied “de rode lijn is” is voor moslims en dat de beslissing van Trump ernstige gevolgen zou kunnen hebben voor de betrekkingen tussen Turkije en Israël.

Het Hagia Sophia museum werd aanvankelijk opgetrokken als kathedraal van Constantinopel onder het Byzantijnse Rijk. Na de verovering van Constantinopel door Fatih Sultan Mehmet II in 1453, werd de Hagia Sophia omgevormd tot moskee en veranderde de naam naar Aya Sofia. In 1931 werd het gebouw voor 4 jaar gesloten. 4 jaar later volgde de heropening en kon het nationale monument worden bezocht als museum. 

LEES OOK: Aya Sophia en Sultan Ahmetmoskee behoren tot top 50 meest gebruikte hashtags op Instagram

Hurriyet