Wie Turkije zegt denkt niet meteen aan cosmetische ingrepen of haartransplantaties. Toch reizen ieder jaar duizenden buitenlanders naar Turkije op zoek naar een weelderige haarbos of een andere vorm van plastische chirurgie.

Een voorbeeld hiervan is Ibrahim, een tandarts uit London. Wachtend op zijn operatie in een buitenwijk in Istanboel geeft hij toe dat hij toch zenuwachtig is voor de ingreep.  Gekleed in een operatiehemd en met een grote lijn in markeerstift op zijn kaal voorhoofd, zegt hij: “het is maar natuurlijk dat men angst voelt”.

Prijzig

De verleiding van een nieuwe weelderige haarbos aan een spotprijs was genoeg om de dertigjarige over zijn twijfels heen te halen. “Sinds ik 16 of 17 was heb ik te kampen gehad met haarverlies. Ondanks de oliën die ik op mijn haar heb gewreven, werd mijn haar steeds dunner en dunner” aldus Ibrahim. “In Groot-Brittanië is plastische chirurgie heel prijzig. Om deze reden ben ik onderzoek gaan verrichten naar operaties in het buitenland en deze plek leek me hiervoor beste aangewezen.”

Merkwaardig verhaal

Ibrahim is een van de duizenden buitenlanders die elk jaar naar Turkije reizen om gebruik te maken van haar groeiende medische toeristische industrie, die jaarlijks een omzet van 1 miljard dollar weet op te brengen. Volgens het Turkse ministerie van volksgezondheid worden er in Turkije dagelijks 200 haar-transplantaties uitgevoerd, waarvan het grootste gedeelte bij buitenlanders.

Aangetrokken door de geografische nabijheid en de lage prijzen, komen de meeste bezoekers uit de Golfstaten, Egypte en Libië. Maar een toenemend aandeel zijn Europese bezoekers. Zo is er het merkwaardig verhaal van een Franse jihadist die in november 2015 te Izmir werd opgepakt, nadat hij een pauze nam van de oorlog in Syrië om vlug een haartransplantatie te laten uitvoeren. De jihadist, Mehdi Ben Said beraamde een bomaanslag op het Turkse grondgebied. Volgens een politieverhoor heeft hij later verklaard dat hij “er beter wou uitzien” voordat hij zich zou opblazen.

Italianen willen vooral een enorme dichtheid

Met zijn klantenbestand afkomstig uit alle hoeken van de wereld kan dokter Tayfun Ozüglü aan de hand van hun afkomst bepaalde verwachtingspatronen schetsen. “Het belangrijkste voor Britse mannen is de natuurlijke look”, aldus de chirurg. “Arabieren willen vooral haar op hun wenkbrauwen, de dichtheid van het haar kan hun niets schelen” zegt de dokter al grinnikend. “Sommigen van de Amerikaanse mannen zijn bang om naar Turkije te gaan. Italianen willen vooral een enorme dichtheid. Italianen zijn ook heel kieskeurig. De Spanjaarden daarentegen, die zeggen: ‘dokter, ik vertrouw u. Doe maar wat u wilt, ik ga ermee akkoord’.

Sinds hij  vijf jaar geleden een kantoor in London heeft geopend, kent zijn bedrijf met de veelzeggende naam GetHair, een stevige groei aan Britse klanten. Door het kantoor wisten 215 Britse klanten hun weg te vinden naar de kliniek in Istanboel, wat een enorme stijging betekent in vergelijking met de 110 klanten die de kliniek twee jaar geleden bezochten.

 

Patiënten kunnen tijdens de ingreep naar een tv-programma kijken.

Bij aankomst worden de klanten door een chauffeur aan de luchthaven opgehaald, waarna ze naar hun all-inclusive hotel worden gebracht. Vaak wordt de reis gecombineerd met ontspanning, het komt dan ook regelmatig voor dat een klant enkele dagen eerder naar Istanboel reist om de Hagia Sophia en de Grote Bazaar te verkennen voordat hij onder het mes gaat.

Folliculaire haartransplantatie

Tijdens de ingreep, die in medische termen bekend staat onder de naam Folliculaire haartransplantatie, worden kleine gaatjes geboord om de haren in het donorgebied te verwijderen waarna deze terug worden aangebracht op de kale gebieden. De operatie staat bekend als een lichte ingreep waarbij gebruikt wordt gemaakt van een plaatselijke verdoving. Patiënten kunnen tijdens de ingreep naar een tv-programma kijken, een dutje doen of naar de horizon van Istanboel staren. Door de duizenden bloedcellen op de hoofdhuid van de patiënt ziet deze er na de operatie eerder uit als een figurant in een horrorfilm. Nadien kunnen ze één dag op hun hotel uitrusten voor ze terug naar huis vliegen. Het duurt ongeveer 6 tot 8 maanden voor ze het uiteindelijke resultaat van de transplantatie kunnen zien en de kale plek op hun hoofd tot het verleden behoort.

Waarom zou ik naar een dure privékliniek in Londen gaan als het hier zo goedkoop is?”

Verschillende Britse verenigingen van cosmetische artsen waarschuwen dat men waakzaam moet zijn voor een chirurgische ingreep in het buitenland. Wie een blik werpt op de verschillende forums op het internet waarbij kale mannen anekdotes delen over hun operaties, zal meteen merken dat er veel verhalen circuleren over chirurgen die al het werk door hun personeel laten uitvoeren, griezelige postoperatieve complicaties of gewoon teleurstellende resultaten.

Ibrahim, de tandarts uit London, was natuurlijk ook zenuwachtig om naar het buitenland te reizen en zijn hoofd letterlijk in de handen te laten van een onbekende kliniek. “Door mijn medische achtergrond maak ik mij een beetje zorgen over de complicaties en wat er allemaal zou kunnen gebeuren,” zegt hij. “Maar deze dokter doet zijn werk al sinds jaar en dag”.

Grote prijsverschil

De hele onderneming, inclusief de vluchten, zal Ibrahim uiteindelijk 2.500 Britse Pond kosten. In totaal is dit een besparing van een slordige 10.000 Britse Pond, of  11.500 Euro, in vergelijking met de prijs in Groot-Brittannië. Het grote prijsverschil en het vooruitzicht van een weelderige haarbos is de reden waarom ieder jaar duizenden mannen transplantatie toeristen worden. Ibrahim is hier geen uitzondering in. Samenvattend zegt hij: “Waarom zou ik naar een dure privékliniek in Londen gaan als het hier zo goedkoop is?”.

 independent.co.uk