Ioannis Lagos

De reekse afgevaardigde van het Europees Parlement (EP) Ioannis Lagos, lid van de racistische Gouden Dageraad-partij, werd dinsdag in België gearresteerd nadat het EP maandag had gestemd voor de opheffing van zijn immuniteit.

Lagos had eerder geprobeerd Turkije te provoceren door een stuk papier met de Turkse vlag erop kapot te scheuren.

Hoewel de stemming maandag in het parlement werd gehouden, werden de resultaten dinsdag bekendgemaakt: 658 afgevaardigden stemden met een overweldigende meerderheid voor de opheffing van de immuniteit van Lagos, terwijl 25 afgevaardigden tegen waren.

De Griekse autoriteiten hadden om de opheffing verzocht.

Naar verluidt zal de voorzitter van het EP, David Sassoli, Griekenland op de hoogte brengen van het resultaat van de stemming, en indien een aanvullend verzoek wordt gedaan, zal ook hieraan worden voldaan onder het gezag van het parlement.

Extreemrechtse Ioannis Lagos opgepakt na opheffing immuniteit in Europees Parlement

Na deze fase vaardigde Griekenland een internationaal arrestatiebevel uit tegen Lagos, wat resulteerde in de arrestatie van de extreem-rechtse politicus in België. Naar verluidt kan hij worden uitgezet naar Griekenland als de autoriteiten dat eisen.

“Ik zit in Belgische hechtenis. Dieven, atheïsten en anti-Grieken brengen me naar de gevangenis,” schreef Lagos op Twitter na zijn arrestatie die ook werd bevestigd door Griekse mediabronnen.

Voormalig Grieks parlementslid Hritsos Pappas, een ander Gouden Dageraad-lid, die ook tot gevangenisstraf werd veroordeeld, is nog niet opgepakt. Pappas zou zich schuilhouden in een land op de Balkan.

De Gouden Dageraad-partij is door een Griekse rechtbank erkend als een “criminele organisatie”, en sommige partijleden, waaronder Lagos, zijn tot gevangenisstraffen veroordeeld omdat zij deze organisatie leidden.

Gekant tegen migratie

De partij kwam op tijdens een economische crisis – toen Griekenland te lijden had onder een recessie, werkloosheid en bezuinigingen – en behaalde bijna 7% van de stemmen bij de algemene verkiezingen.

De partij is gekant tegen migratie en haar leden staan erom bekend achter anti-moslim en anti-Turkse aanvallen in Griekenland te zitten.

Lagos gebruikte zijn onschendbaarheid om Griekenland te ontvluchten naar Brussel op 7 oktober 2020, toen hem een gevangenisstraf van 13 jaar werd opgelegd.

Lagos nam ontslag bij Gouden Dageraad nadat hij was verkozen tot afgevaardigde voor het EP en richtte zijn eigen partij op onder de naam “Nationaal Volksgeweten”.

Lagos, 47, was eerder gearresteerd en veroordeeld voor racistische activiteiten en andere misdrijven.

Turkse vlag

Op 30 januari 2020 verscheurde Lagos de Turkse vlag tijdens het plenaire debat over migranten. Hij bekritiseerde de uitspraken tijdens het plenaire debat over de humanitaire situatie op de Griekse eilanden.

“We horen niemand praten over de situatie van Griekse burgers. Iedereen heeft het over migranten. Hoe zit het met de rechten van de Griekse burgers?” citeerde Anadolu Agency (AA) de woedende Lagos.

Hij vervolgde met te beweren dat 70% van de Griekse burgers tegen illegale migratie zijn en dat ze worden aangevallen door de migranten.

“Aan de ene kant is er Turkije, dat doet wat het wil doen,” zei Lagos, terwijl hij een stuk papier scheurde met de Turkse vlag erop gedrukt. Hij zei dat er een einde moet komen aan de migrantenstroom.

Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu en de Turkije-rapporteur van het EP, Nacho Sanchez Amor, veroordeelden de daad van Lagos.

Sassoli stelde later een onderzoek in naar de actie van Lagos.

Bron: Sabah