Vertegenwoordigers van de Griekse toeristische sector vragen dat zowel de landsgrens met Turkije als de vluchten tussen beide landen snel worden heropend.

Niet alleen gaan er veel Turkse toeristen naar Griekenland, er komen ook veel niet-Europese toeristen aan via Turkse luchthavens.

Op 1 juli heeft Griekenland een deel van haar luchthavens heropend in het kader van de exit-strategie. Maar de landsgrens met Turkije is vooralsnog niet geopend voor toeristen, en ook zijn er nog steeds geen vluchten tussen beide landen.

De meeste hotels in de vakantiebestemmingen die het populairst zijn bij de Turken staan nog steeds leeg, en er worden kortingen gegeven tot 50%. Dat zegt een woordvoerder van de Griekse toerismesector in een interview met de Turkse omroep NTV.

Dimitrios Papadimitriou is voorzitter van de hoteliersvereniging van het eiland Thassos.

Vorig jaar kwamen er 60.000 Turkse toeristen naar het eiland, vertelt hij. De Turken zijn niet alleen belangrijk voor het toerisme op Thassos, maar voor alle vakantiebestemmingen, van Kavala tot Alexandroupolis (Dedeağaç) vlakbij de Turkse grens.

Thasos

Papadimitriou is ervan overtuigd dat de Griekse regering snel het nodige zal doen opdat er weer Turkse toeristen naar het eiland zullen komen.

De hotels zitten nu nog maar voor 40% vol, met alleen Roemeense en Bulgaarse toeristen, aldus Papadimitriou. Dat zorgt ervoor dat de prijzen 25% tot 40% lager liggen dan anders.

“De regering zal zich gaan bezighouden met het probleem en inzien hoe waardevol de Turkse toeristen zijn.”

Hij benadrukte dat hijzelf ook graag naar Turkije op vakantie zou gaan, vooral naar Gökçeada en Bozcaada, twee eilanden voor de Egeïsche kust.

Er zijn veel Grieken die hopen om op vakantie te kunnen naar Turkije, voegt hij eraan toe.

Ook op het wereldberoemde Griekse eiland Santorini hoopt men dat er snel weer vluchten komen naar Turkije. Istanbul is namelijk een belangrijke transitluchthaven voor toeristen.

De luchthaven van Istanbul is een knooppunt, zegt Petros Pelekanos, die werkt in het toerisme op Santorini.

“Toeristen vliegen eerst naar Istanbul en dan nemen ze een andere vlucht hierheen. De meeste toeristen uit niet-Europese landen, zoals de VS en Australië, kwamen vorig jaar via die weg naar Griekenland.”

De hotels op Santorini zitten momenteel maar voor 20% vol, zegt Pelekanos, dus er worden kortingen tot 50% gegeven.

Griekenland heeft zijn regionale luchthavens al geopend voor reizigers uit 14 landen, van een lijst die goedgekeurd werd door de Europese Unie.

Rusland en de VS staan daar ook niet op, evenmin als Turkije. Daardoor hoopt de toeristische sector dat ze er na de drie maanden durende lockdown stilaan weer bovenop zal komen.

Athene past die lijst van landen om de twee weken aan, afhankelijk van het advies van de EU en het aantal coronabesmettingen in die landen. De volgende aanpassing van de lijst gebeurt op 15 juli.

In Griekenland is het toerisme goed voor een vijfde van het bnp en er werken 700.000 mensen in die sector. Daardoor zal de economie van het land waarschijnlijk met ten minste 8% krimpen dit jaar.

Bron: Sabah

S.V.R.