Gent – Vandaag, zondag 10 april, om 11:00 werd er in Gent een betoging georganiseerd door de Gentse Burak Ali Çeliköz samen met jongerenvereniging Enderun. De betoging ging door onder de naam ‘Gent against terrorism’ en ruim 1000 mensen waren geïnteresseerd, dat lieten ze weten op de Facebook-pagina van het evenement.

 Burak Ali Celiköz

Burak Ali Celiköz

Met de toelating van de lokale politie is de betoging vandaag doorgegaan. De menigte verzamelde zich ’s morgens aan de Antoon-Sanderrusstraat in Meerhem, de mars liep door tot onder de Stadshal waar ook een speech werd gehouden door de verantwoordelijken.

12963353_1104132312977848_8493582740059732960_n

De betoging werd bijgestaan door de vele spandoeken die bedrukt waren met boodschappen die uitdrukten tegen terrorisme te zijn. Ook na de betoging delen de mensen die aanwezig waren foto’s en video’s die ondersteund worden door de hashtags ‘GentAgainstTerrorism’, ‘GentTegenTerreur’, ‘GentTeröreKarşı’, ‘SamenStaanWeSterk’, ‘SolidairGent’, en AsınBayrakları’ op de Facebook-pagina van het evenement Gent against terrorism.

Burak Ali Çeliköz van de vereniging Enderun vertelt ons meer over vandaag…

Waarom heb je dit georganiseerd?

“Eerst wilden we een betoging houden tegen de terreurgroep PKK, omdat er laatst in Turkije aanslagen werden gepleegd die door hun opgeëist werden, onder andere in Ankara en in Istanbul. Later in maart werd Brussel ook Brussel door een terroristische aanslag, door Daesh, hebben we samen met de lokale politie besloten om een betoging te houden tegen alle vormen van terreur. Door dit te doen hebben we een samenwerking tussen het Belgische volk en de allochtonen gecreëerd en dat is wat we ook wilden bereiken.”

betoger
betoger

Welke boodschap wil je hier duidelijk mee maken?

“De boodschap luidt als volgt; we moeten allemaal samen tegen elke vorm van terreur zijn, PKK, Daesh of Boko Haram, het maakt niet uit welke organisatie het is.”

Is het verlopen zoals je had verwacht?

“Ondanks dat er op onze Facebook-pagina ruim 1000 personen geïnteresseerd bleken te zijn, kwamen er maar 250-400 personen opdagen. Deze cijfers zijn bekend gemaakt door de politie die ook aanwezig waren. We dachten dat we met meer gingen zijn, maar diegenen die er waren kwamen vrijwillig en dat volstaat.”

12932547_1606624669662808_8017343831614212802_n

Wat is je het meest bijgebleven?

“De meerderheid van de aanwezigen was van Turkse origine, maar er waren ook andere nationaliteiten aanwezig, zoals Pakistanen. Ook het Belgisch volk liet zich niet ongehoord blijven en wandelden zij aan zij met ons mee.

“Wat mij persoonlijk het meest bijgebleven is, was een Gentse man van rond de 60, die een Turkse vlag vasthield en zijn stem liet horen tegen terrorisme.”

Wil je hier nog iets aan toevoegen?

“We hebben geen spijt van wat we hebben gedaan. Het was een mooie ervaring, ondanks dat we toch wel teleurgesteld waren door het aantal aanwezigen.”