Libische couppleger/generaal Khalifa Haftar tijdens de viering van de Onafhankelijkheidsdag in Benghazi, Libië, 24 december 2020. (Reuters Foto)

Generaal Khalifa Haftar dreigde er deze week mee om geweld tegen Turkse troepen in Libië te gebruiken als Ankara haar steun voor de wettige overheid, in het door oorlog geteisterde Noord-Afrikaanse land, weigert op te geven.

Vorig jaar lanceerde de Libische couppleger een offensief om de macht over de hoofdstad Tripoli over te nemen van de Regering van Nationale Overeenkomst (GNA, gesteund door de VN) onder leiding van Eerste minister Fayez Sarraj.

De opmerkingen van Haftar waren een reactie op het besluit van het Turkse parlement om een wet, die de inzet van Turkse troepen in Libië mogelijk maakt, met 18 maanden te verlengen.

De Turkse militaire ondersteuning in vorm van adviseurs, uitrustingen en inlichtingendiensten, aan de in Tripoli gevestigde GNA, helpt het aanslepende offensief van Haftar op de hoofdstad te stoppen.

Het besluit van de Turkse wetgevers kwam deze week, na een door de V.N. afgekondigd staakt-het-vuren in Libië in oktober. Deze overeenkomst voorzag het vertrek van buitenlandse troepen en huurlingen binnen de drie maanden.

“Er zal geen veiligheid of vrede zijn zolang de laarzen van het Turkse leger onze onberispelijke grond ontheiligen,” reageerde Haftar tijdens een verklaring vanuit zijn oostelijke bolwerk, Benghazi, op de 69ste verjaardag van de Libische onafhankelijkheid. De krijgsheer voegde hieraan toe dat hij geen geweld zal schuwen om Libië terug te bevrijden.

Sinds 2015 is Libië verdeeld over twee overheden, de GNA (Government of National Accord) en een regering onder leiding van Haftar.

Gedurende Haftar’s campagne om Tripoli te veroveren genoot de oostelijke, en tevens onwettige, regering steun van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Egypte, Frankrijk en Rusland.

Volgens een rapport van V.N.-deskundigen steunt Rusland Haftar in de vorm van militair materiaal en privémilities. De GNA op haar beurt kan naast Turkse hulp ook rekenen op de steun van Qatar.

Haftar’s boodschap richting Turkije was ongenuanceerd: “de koloniserende vijand heeft een van de twee keuzes: of hij vertrekt vreedzaam of hij wordt met geweld verdreven.”

Het is niet de eerste keer dat Haftar de Turkse troepen in Libië bedreigt, eerder dit jaar verklaarde het oppositiefiguur dat “alle Turkse posities en belangen in alle steden legitieme doelen zijn voor onze luchtmacht.”

Zware gevolgen

Ankara reageerde scherp op de bedreigingen aan haar adres en waarschuwt voor “zware gevolgen” indien Turkse strijdkrachten of belangen gevaar dreigen te lopen. Zo zullen Libische milities die loyaal zijn aan Haftar worden beschouwd als legitieme doelwitten.

De ondersteunende missie van de VN in Libië (UNSMIL) greep de herdenking van de onafhankelijkheid aan om de Libische rivalen aan te sporen het staakt-het-vuren in acht te nemen en de overeengekomen afspraken na te leven. In December 2021 zijn er immers nationale verkiezingen gepland.

Eerder deze maand kwamen 75 Libische politici uit beide kampen virtueel samen in een door de V.N. opgezet politiek forum. De gegadigden kwamen tijdens deze bijeenkomst tot een resolutie om volgend jaar verkiezingen te houden.

Sabah

O.A.