Een grote verscheidenheid aan zepen worden geproduceerd in Nizip, Gaziantep provincie, zuidoost Turkije, 23 december 2020. (DHA-foto)

De natuurlijke Nizip zeep, gemaakt met behulp van een 150 jaar oude techniek, is door de COVID-19 pandemie in 2020 synoniem voor kwaliteit geworden.

De historische zeep, gemaakt in Nizip, een Turkse stad in het zuidoosten van de provincie Gaziantep, is zeer gewild vanwege het gebruik van natuurlijke producten.

Gaziantep was ooit het centrum van de Turkse zeepproductie en produceerde meer dan de helft van alle Turkse zeep tijdens haar hoogdagen.

Volgens Memhet Özyurt, voorzitter van de lokale Kamer van Koophandel, is de lokale groene Nizip zeep een van de meest herkenbare zepen van Gaziantep. Hij voegt hieraan toe dat technologische ontwikkelingen een aanzienlijke invloed hebben gehad op Gaziantep, dat in eerste instantie een daling in haar zeepproductie zag.

De uitbraak van COVID-19 heeft er echter voor gezorgd dat de vraag naar zeep uit de regio opnieuw stijgt, aangezien mensen de voordelen van natuurlijke zeep opnieuw ontdekken en waarderen.

Lokale zeepmaker, Halil Ünal, vertelt aan Doğan News Agency (DHA) dat de vraag naar natuurzeep uit Nizip dit jaar bijzonder hoog is: “Op dit moment zijn mensen zich meer bewust van persoonlijke hygiëne en ontsmetting en ze geven de voorkeur aan meer natuurlijke producten voor hun eigen gezondheid.”

Het feit dat de traditionele zeep een natuurlijk product is, gemaakt van plantaardige oliën, heeft bijgedragen aan de plotselinge stijging in populariteit van het product.

Nizipzeep wordt gemaakt met plantaardige oliën, voornamelijk olijfolie, en natriumhydroxide. Deze worden in grote ketels opgewarmd en gemengd om een vloeistof te creëren die achteraf afkoelt en uithardt wanneer ze in contact komt met buitenlucht.

De zeep wordt vervolgens zes maanden gedroogd, waarna ze al klaar zijn voor gebruik.

Sabah
O.A.