Een van de rijkste  bordensets van het Oost-Romeinse Rijk werd ontdekt aan de kust van de zuidelijke provincie Antalya. 

“We waren niet hoopvol dat we iets waardevols zouden vinden. Maar toen vonden we een solide, mooie bord met eigen kleuren. We waren erg blij met de vondst. We waren verbaasd door het ontwerp van de borden. Nadat we de andere borden vonden waren we verrast vanwege de motieven. Er waren motieven van vissen en bloemen, eigen aan dat tijdperk. De ambacht was ook heel goed. De borden zijn zo’n 800 tot 900 jaar oud”, zei Hakan Oniz, academicus aan de Afdeling Archeologie van de Selcuk Universiteit.

800

Ontwerp en kleur

Er waren enkele unieke borden die in het oog sprongen omdat ze hetzelfde ontwerp en kleur hadden maar van verschillende grootte waren. Het schip dat de borden vervoerde is waarschijnlijk gezonken na een botsing met een rots in de 12e eeuw. De onderwater-opgravingen van het Byzantijns Rijk werd in 2014 met samenwerking van de Dokuz Eylul Universiteit, de Selcuk Universiteit en het Antalyamuseum gestart.

476

Zout

De vondsten worden gezuiverd van zout in het lab van het Antalyamuseum. Na de zuiveringen zullen de borden tentoongesteld worden in het museum. Oniz zei dat de borden verspreid lagen over een gebied van 15 tot 20 meter. “Het schip was geladen met borden van 2 verschillende fabrieken. We denken dat het 2 fabrieken waren vanwege de 2 verschillende technieken die gebruikt werden om ze te maken. We zien dat de borden zo’n 900 jaar oud zijn”, zei hij.

449

Storm

Hij voegde er nog aan toe dat de borden op elkaar lagen onderwater. De meesten waren gebroken en sommigen werden door anderen meegenomen, zei hij. Ook zei hij dat het schip dat de platen vervoerde waarschijnlijk in een storm terechtkwam op zee.

Grootste in de wereld

“De borden die we gevonden hebben zijn zeer zeldzaam”, zei Oniz. Hij zei dat een andere opgraving naar bordensets in de zee werd uitgevoerd in Griekenland maar dat de set in Antalya een van de weinige rijke sets was die in een scheepswrak gevonden werd.

https://www.youtube.com/watch?v=fbkNoaljk3M

 

Zuivering

“Materialen zoals keramiekborden hebben microgaatjes en zout stapelt zich daar op. Wanneer de borden onder directe zonlicht komen zwelt het zout op en breken de artefacten. De borden zullen eerst gezuiverd worden van zout in de komende maanden en zullen daarna klaargemaakt worden om tentoongesteld te worden”, zei Oniz. De huidige opgravingen worden verwacht klaar te zijn tegen volgend jaar.

59703

Hurriyet