De Berlijnse tak van de extreemrechtse Alternative fur Deutschland (AfD) heeft een poll op Twitter verwijderd nadat ze een onverwacht resultaat kregen.

AfD Berlin begon een enquête op haar pagina en vroeg: “Is de islam een onderdeel van Duitsland?”

Het resultaat verraste de organisatoren echter daar 85 procent van de stemmers “ja” antwoordde en slechts 15 procent “nee”. Meer dan 40.000 gebruikers namen deel aan de enquête.

De moderators van de pagina verwijderden de poll na het resultaat, maar dat gebeurde niet voor screenshots ervan viraal gingen in Duitse media.

Duitse minister

De enquête kwam er nadat de nieuwe Duitse Minister van Binnenlandse Zaken zei dat hij de islam niet beschouwt als een deel van Duitsland, een positie die hem op gespannen voet zet met bondskanselier Angela Merkel over het belangrijke thema van migratie.

Horst Seehofer, de hoogste veiligheidsfunctionaris van het land, vertelde aan krant Bild dat “de islam niet toebehoort aan Duitsland,” maar voegde eraan toe dat “de moslims die met ons leven, natuurlijk, deel zijn van Duitsland.”

Bondskanselier Angela Merkel wees de opmerkingen van Seehofer meteen af en zei dat de islam, de religie van 4 miljoen Duitse burgers, deel was van het land net zoals het christendom en het jodendom.

De AfD won bijna 13 procent van de stemmen in de algemene verkiezingen van september en werd zo de eerste extreemrechtse nationalistische partij in het Duitse parlement sinds de nederlaag van de nazi’s in WO II.

Sabah