De terreurorganisatie PKK beheert haar trainingskampen in Europa vanuit België. En de PKK-terroristen verdienen in ons land grof geld aan fraude met elektriciteitsmeters, waarschuwt Europol in een nieuw anti-terreurrapport.

Zes jaar geleden, in maart 2010, probeerde het Belgische gerecht een vuist te maken tegen de terreurbeweging PKK. Na huiszoekingen in Brussel, Charleroi en Antwerpen zijn 22 mensen opgepakt voor het lidmaatschap van een terroristische organisatie. De verdachten zouden onder meer jongeren met geweld hebben weggehaald bij hun ouders om ze op te leiden tot verzetsstrijder voor de PKK. Er waren ook aanwijzingen van terreurfinanciering en -propaganda.

PKK coördineert vanuit België

Het onderzoek is al vorig jaar afgerond en het federaal parket legt de laatste hand aan de eindvordering.Maar de acties van het Belgische gerecht hebben de PKK duidelijk niet uit ons land verjaagd. Dat onthult het ‘EU Terrorism Situation and Trend Report’ van de Europese politiedienst Europol. ‘Er zijn aanwijzingen dat de PKK haar trainingsactiviteiten in Europa vooral coördineert vanuit België’, waarschuwt Europol

Europol waarschuwt

Dat zou gebeuren via de dekmantel van de ‘Académie de Recherches Sciences Sociales de la Mésopotamie’. Dat is een vzw die pas in januari 2011 opgericht is en officieel gevestigd is in Lodelinsart, een deelgemeente van Charleroi. De bestuursleden van de vzw komen weliswaar uit Antwerpen, Gent, Seraing en La Louvière. Europol waarschuwt dat de PKK-leden na hun training doorgestuurd worden naar kampen in Noord-Irak, waar de gewapende tak van de organisatie opereert. Bij de geviseerde vzw in Lodelinsart was gisteren niemand bereikbaar om te reageren op het Europol-rapport.

Terreurfinanciering

Europol waarschuwt ook voor een nieuwe, opmerkelijke vorm van terreurfinanciering die de PKK in België toepast. Vorig jaar ontdekte het Belgische gerecht dat leden van de Koerdische gemeenschap hier benaderd zijn om te knoeien met hun elektriciteitsmeters. In ruil moesten ze een deel van de uitgespaarde elektriciteitskosten doorstorten. ‘We vermoeden dat de PKK zo aanzienlijke geldbedragen heeft bemachtigd’, besluit Europol.

Fraude met bank- en kredietkaarten

De PKK zou volgens Europol in België en andere West-Europese landen ook fondsen werven via diefstallen en fraude met bank- en kredietkaarten, naast de gebruikelijke giften, ‘ledenbijdragen’ en de verkoop van propagandamateriaal binnen de Koerdische gemeenschap. De PKK of Koerdische terreurpartij strijdt voor de oprichting van een onafhankelijke (marxistische) Koerdische staat in Turkije. Zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten beschouwen de PKK als een terroristische organisatie.

“Trainingskampen”

In april 2008 trad het Belgische gerecht al eens op tegen een trainingskamp dat de PPK organiseerde in de omgeving van Luik. 29 Belgen, Nederlanders en Duitsers die er ‘les volgden’, zijn toen opgepakt voor verhoor. De Belgische speurders namen computers mee, maar vonden geen wapens of explosieven. In februari vorig jaar zijn in Spanje en Frankrijk nog 23 mensen gearresteerd die werkten voor de PKK. Europol merkt op dat bij die actie wel wapens en grote sommen cash geld zijn gevonden.

De Tijd