De terreurgroep PKK heeft in het afgelopen jaar Turkse instellingen en privé-eigendommen in heel Europa aangevallen. Dat meldde het Europese agentschap voor rechtshandhaving donderdag in een rapport.

“In verschillende EU-lidstaten waren er incidenten gericht tegen Turkse instellingen, culturele panden en eigendommen,” aldus het Europol-rapport.

België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Roemenië en Zwitserland zijn landen waar de PKK openlijk propaganda verspreidt en fondsen werft, volgens de publicatie getiteld ‘Europese Unie Terrorisme Situatie en Trends Verslag 2017.’

“Turkse eigendommen en instituties werden beschadigd door brandstichting. Bij één incident bedroeg ​​de schade door brandstichting minstens 2 miljoen euro”, aldus Europol. “België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Roemenië en Zwitserland rapporteerden dat de PKK zijn fondsenwerving, propaganda en wervingsactiviteiten heeft voortgezet.”

Krachtige organisatie

Het rapport onthult dat de terroristische groep een krachtige organisatie en ondersteuning in Frankrijk, Italië en Zwitserland heeft. “In Frankrijk exploiteert het een legaal front, waaronder het Conseil Kurde de France (CDK-F) en het Centre d’information du Kurdistan (CIK) evenals een clandestiene tak die gericht is op het verzamelen van geld, waarbij in sommige gevallen geweld wordt gebruikt”, staat in het rapport.

5.3 miljoen euro

“Alleen al in Frankrijk heeft hun inzamelingscampagne waarschijnlijk 5,3 miljoen euro opgeleverd”, aldus het rapport.

Italië

Europol meldt dat Italië rekrutering onder Koerdische migranten rapporteert, voor aansluiting bij Koerdische milities in conflictgebieden of om PKK-activisten in Europa te worden.

Alpen

Zwitserland vertelde aan Europol dat de PKK in de tweede helft van 2016 mogelijk een aantal ideologische trainingskampen voor haar jeugd organiseerde in afgelegen gebieden in de Alpen.

De PKK, opgericht in 1978, heeft in juli 2015 haar decennia-oude gewapende campagne tegen de Turkse staat hervat. Sindsdien hebben meer dan 1.200 mensen, waaronder veiligheidspersoneel en burgers, hun leven verloren, terwijl de terroristische groep ongeveer 10.000 militanten heeft verloren, die werden gedood of gearresteerd tijdens antiterreuroperaties door de Turkse veiligheidsdiensten.

Sabah