Tomas Zdechovksy

Tomas Zdechovksy, lid van het Europees Parlement, heeft de tolerantie van het Europees Parlement voor de PKK en zijn terroristische activiteiten in heel Europa bekritiseerd. “Ze zouden geen toelating moeten krijgen tot het Europees Parlement als ze toch worden beschouwd als een terreurorganisatie”, zei de Tsjechische politicus.

Het kan toch niet dat het Europees Parlement de PKK duldt en steunt, zowel in het parlement als in Europa? Alle banden zouden verbroken moeten worden als ze op de lijst staan van terroristische organisaties”, vertelde Zdechovsky aan Duygu Leloğlu, correspondente van het regeringsgezinde nieuwskanaal A Haber.

20161215-europees-parlementslid-bekritiseert-steun-aan-de-pkk-in-het-parlement
Duygu Leloğlu in gesprek met Tomas Zdechovksy Foto: Sabah

Terreurorganisatie

“Dit is echt een vreemde situatie. De PKK moet onmiddellijk worden uitgesloten van het EP. Als de PKK erkend wordt als een terreurorganisatie, dan mogen we geen nauwe betrekkingen met hen hebben. We moeten alleen in dialoog gaan met Koerden die democratisch zijn verkozen. We zouden nooit mogen samenkomen met groepen die betrokken zijn in gewapende aanvallen tegen Turkije”, zei Zdechovsky.

Zdechovsky onderstreepte ook het belang van de stabiliteit en de samenwerking tussen de EU en Turkije en zei dat alle pogingen die proberen om een democratisch gekozen regering omver te werpen, niet aanvaardbaar zijn.

Niet aanvaardbaar

“Het is niet aanvaardbaar dat een groep binnen in het leger probeert Erdoğan omver te werpen. Je kan diegenen die verkozen zijn door het volk enkel en alleen verslaan door middel van verkiezingen. Wat me ook opvalt, is dat er een stijgende anti-Turkije retoriek is in Europa”, ging hij verder.

Fotogallerij van PKK in het Europees Parlement

Leloğlu ondervroeg ook Turkije Rapporteur, Kati Piri, en vroeg haar om een antwoord op de tenten, die waren opgesteld eerder dit jaar in Brussel. “Ik ben van Nederland. Dat is een vraag die jullie moeten stellen aan de Belgen”, antwoordde ze. Op de andere vraag in verband met een recente fotogalerij, dat PKK terroristen in het Europees Parlement toonde, gaf Piri antwoord dat de beslissing hierover in handen is van de president van het EP.

LEES OOK: Europees Parlement fungeert als propagandaplatform voor terrorisme

Ondertussen zei een Sloveense lid van het EP, Franc Bogovic, dat het EP een open arena was voor iedereen en Turkije in zijn recht was om de oprechtheid in vraag te stellen als er een poging was om de PKK te legitimeren.

Sabah