Turks president Recep Tayyip Erdogan heeft maandag opnieuw enkele opmerkelijke uitspraken laten optekenen. Zo stelde hij onder meer dat het Westen niet het recht heeft om “lessen in democratie” te geven aan Turkije en dat de de facto autonome republiek Nagorno-Karabach “ooit weer zal terugkeren” naar Azerbeidzjan, de oorspronkelijke eigenaar.

Tijdens een toespraak die werd uitgezonden op de televisie stelde Erdogan dat het Westen geen enkele “les in democratie” te geven heeft. “Zij die ons een les in democratie en mensenrechten willen geven, moeten eerst eens grondig naar zichzelf kijken”, zei hij. Hij reageert daarmee op de kritiek van verscheidene landen, waaronder de Verenigde Staten, op het niet naleven van de persvrijheid in Turkije.

‘ZIJ DIE ONS EEN LES IN DEMOCRATIE EN MENSENRECHTEN WILLEN GEVEN, MOETEN EERST EENS GRONDIG NAAR ZICHZELF KIJKEN’

In diezelfde toespraak kwam ook de autonome republiek Nagorno-Karabach ter sprake, waar sinds afgelopen vrijdag opnieuw gevechten woeden tussen Armeense en Azerbeidzjaanse troepen, die al aan minstens 33 mensen het leven kostten. “Karabach zal, zonder twijfel, op een dag weer naar zijn oorspronkelijke eigenaar terugkeren. Het is eigendom van Azerbeidzjan”, zei Erdogan, die zijn steunbetuiging gaf aan de naasten van de Azerbeidzjaanse “martelaren” die het leven lieten. “De oppositie zal er niet eeuwig voortduren”, besloot Erdogan.

Bron: deMorgen