President Recep Tayyip Erdoğan heeft kritiek geuit ten aanzien van het Olympisch Comité om Japan de organisatie van de Olympische Zomerspelen toe te kennen voor 2020, ondanks de geschiktheid van Turkije om zulke grote internationale sportevenementen te organiseren.

Tijdens een toespraak aan de Internationale Voetbal Bijeenkomst in Istanbul vertelde Erdoğan: “Wij hebben misschien gefaald in het organiseren van de Olympische Spelen, maar u weet ook de trucs die hier worden gespeeld. Ik heb het zelf ondervonden”.

“Niet gegund”

“Zij hebben ons de Olympische Spelen niet gegund, zelfs al waren wij de meest geschikte kandidaat. Zij hebben gekozen voor iemand die in het verleden al de Spelen heeft mogen organiseren.”

Hij vertelde dat Turkije zich nochtans had bewezen op vlak van het organiseren van internationale evenementen en dat de infrastructuur hiervoor perfect was. “Sinds 2003 hebben wij op onze bodem 659 internationale sportfederaties en hebben wij onze competentie al bewezen”, vertelde hij.

Erdoğan vertelde ook dat Turkije drie keer zo groot is geworden op het gebied van sport, dit in vergelijking met 14 jaar geleden.

“1.924 nieuwe sport faciliteiten zijn gebouwd geweest in de laatste 14 jaar”, eraan toevoegend dat er momenteel 321 nieuwe voetbalvelden in aanmaak zijn.

In februari werd het Europees Jeugd Olympisch Festival gehouden in Turkije in de oostelijke provincie van Erzurum, voor de eerste keer in 25 jaar. Op het festival waren er 675 atleten aanwezig van 36 verschillende landen, waaronder 69 Turken.

In 2013, had Tokyo de voorkeur gekregen in de tweede stemronde boven Istanbul. Turkije verloor met 36 voorkeurstemmen tegen 60 voor Japan. Spanje verloor in de tussenronde. Het was de vijfde kandidaatstelling van Turkije om de Olympische Zomerspelen te mogen organiseren.

Sabah